на живо

Българският футбол в дигиталната ера (ВИДЕО)

Или защо един електронен доклад след мач доведе до скандал между ЦСКА и БФС

Българският футбол в дигиталната ера (ВИДЕО)

Що се отнася до технологиите, българският клубен футбол има с какво да се гордее. Вече три години цялата документация, свързана с мачовете от Първа лига, се попълва, подава и обработва по електронен път.

Това става с помощта на специален софтуер и устройства, които са на разположение на длъжностните лица. Чрез тях делегатите и съдиите изготвят своите доклади, а след това съответните комисии вземат решенията си.

Именно тази система обаче провокира скандал между ЦСКА и БФС.

Акаунти в системата "Електронно първенство" имат всички служители и сътрудници на футболната централа. Същото важи и за клубовете, но с известни ограничения.

"Системата бе създадена с идеята длъжностните лица от административния апарат да нямат възможност да преправят докладите си в дните след мача. Целта е документацията, описваща какво се е случило на стадиона, да достигне автентично до съответната комисия, която да вземе адекватни решения спрямо нормативните документи", обясни пред bTV заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

Двата отбора разполагат с айпад, осигурен от футболния съюз. Те са длъжни да ги носят заредени на стадиона преди мача. Всеки от администраторите въвежда предварително тимовия лист и данните влизат в реално време в сървъра на централата.

"Делегатът проверява дали всичко е коректно и дали всички нанесени футболисти имат картотеки. После започва оперативната работа - четвъртият съдия използва таблета и вкарва данни като смени, голмайстори. Картоните например са с основание - то се избира от падащо меню и е много важно при налагане на наказание. След приключване на двубоя съдията изчаква един час, за да научи дали някой от двата отбора ще подаде жалба.

Делегатът има още два часа, за да приключи доклада. Щом е готов и натисне бутона, оттам нататък няма техническата възможност да поправя каквото и да било. Данните са заключени на сървъра на футболния съюз, срещата се смята за приключила и вече работата е на комисията", обяснява Колев.

Всеки клуб може да влезе в системата с уникални юзърнейм и парола. Специфичното е, че тимовете нямат достъп до графата с инциденти. "Идеята бе в някакъв момент да направим докладите публични. За съжаление обществото ни още не е узряло за подобна стъпка и ако това бъде направено сега, буквално ще рискуваме живота на нашите делегати", подчерта още Колев, който оглавява проекта и бе главен негов инициатор при въвеждането му през 2014 г.