на живо

Батальонът се строява… дори ако си футболна звезда

Сон печели по 60 000 паунда седмично в „Тотнъм”, но го чака 2-годишна казарма

Съвременните футболни звезди се наслаждават на пълен имунитет към досадните задължения, надвиснали над обикновените граждани. Това в пълна степен важи и за отбиването на военната служба. Ако видите някой известен играч с маскировъчни дрехи или оръжие, той най-вероятно позира за ефектен кадър в "Инстаграм".

Всичко това обаче е абсолютно неразбираемо в Южна Корея. Един от лидерите на английския "Тотнъм" – Сон Хюн-Мин, все още не е изпълнил задължителната за всеки свой сънародник 2-годишна военна служба.

Той има само един шанс да се измъкне - тези дни се намира в Индонезия и преследва с всички сили златния медал от футболния турнир на Азиатските игри. Титла от този форум, както и от олимпийските игри, е единственият начин за южнокорейските спортисти да избегнат казармата.

Ако се провали заедно със съотборниците си, 26-годишният Хьон-Мин с наведена глава ще очаква неизбежната повиквателна през следващите 18 месеца.

А тя върви с остригване на главата, тежки тренировки и обучение във всички военни дисциплини. Дните му ще минават в наряди из отдалечени планински постове при вледеняващи температури. Ще трябва да нощува в гигантски спални помещения с 40 легла.

Вместо за тактиката на футболните си съперници Сон ще трябва да дебне зорко какви ги вършат силите на Северна Корея - съседната страна, с която южнокорейците технически продължават да са във война 65 години след края на сраженията.   

Вероятно това ви изглежда пресилено и предполагате, че няма как футболист от най-гледания шампионат в света да не получи привилегирован статут. Може и така да е. Но далеч не е сигурно.

"Колкото по-известен си, толкова по-трудно е да се измъкнеш от всичко това - обяснява Джеймс Хоре, експерт по Корейския полуостров. - Военната служба там се смята за толкова важна част от ангажиментите към републиката, че дори само на опита да заобиколиш правилата се гледа крайно негативно. Това е чест и отговорност. Начин да докажеш, че си истински кореец. Че носиш родината в сърцето си, дори и си с дълга коса и страхотни футболни обувки. В армията никой не е привилегирован - нито богатите, нито известните".

През 2012 г. Парк Чу-Йон от "Арсенал" използва разрешението си за пребиваване в Монако като основание за 10-годишно забавяне на своята служба. Решението му предизвика яростни критики у дома - Парк е изхвърлен от националния отбор и се връща в Сеул, за да се извини. Неговият случай става повод южнокорейските власти да затегнат регламента, засягащ пребиваването в други държави.

През 2010 г. МС Монг - риалити звезда и хип-хоп изпълнител, е обвинен, че използва зъболекар, за да се отърве от военните. Твърди се, че е платил да му бъдат извадени два здрави зъба, за да получи медицинска забрана да влезе в казармата. Хитростите му са "наградени" с 6-месечна условна присъда.

Звездите от процъфтяващата в страната музикална сцена редовно изчезват от полезрението на публиката за по две години, а  феновете им остават обляни в сълзи. Изпълнителят Сай, по когото светът полудя заради "Гангнам Стайл", служи не веднъж, а два пъти. Властите установиха, че той всъщност изобщо не е прекратил бляскавата си кариера по време на първия си престой.

В средата на миналото десетилетие Баек Ча-Сун - бейзболист с кариера в САЩ, трябваше да се откаже от корейския си паспорт и да стане американски гражданин, за да продължи да играе. След края на кариерата си той упорито опитва отново да стане кореец, но молбите му изглеждат обречени.

През 2015 г. професионалният голфър Бае Сан-Мун претендираше, че пребиваването му в САЩ е достатъчен повод военният му дълг да бъде отложен до края на кариерата му. Съдът в Даегу обаче разпореди друго и Бае прекара две години като артилерист.

"От първия ден исках да бъде освободен. Желанието ми бе да участвам в турнири, да спя в собственото си легло и да карам автомобила си", признава той.

Сан-Мун все пак се е надявал, че спартанското му съществуване, маршируването и вдигането на тежести ще го превърнат в по-добър състезател. Да, той се завърна по-силен физически и психически, но и много по-беден - заплатата му като войник възлиза на около 100 евро седмично.

Все пак най-добрите футболисти на Южна Корея минават метър благодарение на успехите си. Парк Джи-Сун, победител в Шампионската лига заедно с "Манчестър Юнайтед", беше награден с освобождаване от казармата след достигането на Южна Корея до полуфиналите на домашното световно първенство през 2002 г.

Капитанът на "Нюкасъл" Ки Сун-Юн бе в състава, спечелил бронз на олимпийските игри в Лондон 2012, и службата му бе редуцирана до 4 седмици. "Не можем да се оправдаваме с това, че играел футбол. Сони и аз няма как да разчитаме на специално отношение, понеже получаваме заплатите си във Висшата лига", подчерта наскоро Ки. Но на него обаче му е лесно да говори така - все пак отслужи само месец вместо две години.

Сон също можеше да си издейства подобен бонус. През 2014 г., докато все още играеше в "Байер" Лаверкузен, попадна в отбора за Азиатските игри. Турнирът обаче остана извън календара на ФИФА и германският му клуб отказа да го освободи. В отсъствието на Сон неговите сънародници надвиха Северна Корея във финала и до един получиха карта за излизане от казармата.

В "Тотнъм" решиха да не повтарят действията на германския клуб. След края на световното първенство ръководството разреши на играча да се отправи към Индонезия. Шефовете също стискат палци за титла на Южна Корея, която най-после би сложила край на несигурността около бъдещето на Сон, закупен за около 26 милиона евро и подписал нов 3-годишен договор през юли.

Макар че самият Хьон-Мин избягва да коментира темата, сълзите му след загубата от Хондурас в четвъртфиналите на игрите в Рио 2016 трогнаха сънародниците му. Появи се дори онлайн петиция, в която хиляди изразяват готовност да служат двойно по-дълго, стига футболният им кумир да бъде освободен.

Но без необходимия успех на терена правителството едва ли ще бъде склонно на компромис. Наскоро властите категорично отхвърлиха предложението в армията да не постъпват младежи с наднормено тегло или такива с екстравагантни татуировки, които в корейското общество се свързват с криминалните среди.

Все пак съществува вариант Сон да продължи да играе футбол дори и като военен. Два отбора в домашната лига - този на армията и този на полицията - дават възможност да отбиеш службата си в техния състав. Но за да попадне в тях, съответният състезател трябва да е бил част от друг тим в К-лигата предишния сезон.

Ако Сон се провали на Азиатските игри, от "Тотнъм" със сигурност ще направят и невъзможното да го задържат в Северен Лондон. Никой обаче не може да е сигурен какво ще реши самият играч - дали ще остане на "Уайт Харт Лейн" или ще се отправи към дома, за да докаже, че е истински кореец.