на живо

Без Федерер на "Ролан Гарос" тази година

За втори пореден път рекордьорът по титли от Големия шлем пропуска надпреварата във Франция

Getty Images

Роджър Федерер отказа участие на Откритото първенство на Франция по тенис - "Ролан Гарос". 35-годишният швейцарец, който през януари спечели рекордна 18-а титла в турнирите от Големия шлем в Австралия, реши да пропусне целия сезон на червено с цел да запази сили за следващи турнири.

Така Федерер няма да се включи за втора поредна година в "Ролан Гарос", който ще се играе от 28 май до 11 юни. През миналия сезон той не игра в Париж заради контузия.

"Работих здраво на корта в последния месец, но с цел да играя възможно най-дълго в турнирите на ATP, чувствам, че трябва да пропусна състезанията на червено през тази година и да се подготвя за сезона на трева и на твърди кортове след това", коментира Федерер, шампион на "Ролан Гарос" през 2009 година.

"Началото на сезона беше магическо за мен, но е ясно, че внимателният подбор на програмата ми ще бъде от ключово значение за моето спортно дълголетие. Така с мое екип преценихме, че да участвам само в един турнир на клей, каквото беше първоначалното ми намерение, не е в мой интерес", каза още петият в световната ранглиста в момента.

Федерер спечели три титли през сезона - Откритото първенство на Австралия и турнирите "Мастърс" в Индиън Уелс и Маями, като има само една загуба в 20 мача от началото на кампанията.

Представянето на швейцареца е още по-впечатляващо с оглед на факта, че той пропусна втората половина от миналия сезон заради операция на коляното.

Федерер ще се концентрира върху започващия на 3 юли "Уимбълдън", на който той има седем титли.