на живо

Какво е "черно тото"?

В България уговарянето на резултатите на футболни срещи вече е част от понятието

Примерен вариант на разпределение на коефициенти
btvnovinite.bg

Акция на полицията срещу „черно тото” и „манипулиране на резултати” в българския футбол приключи с арести в сряда. Двете понятия обаче често са бъркани.

В целия свят за „черно тото” се смята залагането при хора и организации, които не са лицензирани, затова и не плащат данъци. Но в България вече сме възприели и уговарянето на резултатите на футболни срещи като част от понятието.

Как се случва това?

Във футбола на практика може да се заложи за всичко - от броя на изпълнените ъглови удари до това кой от двата отбора ще си изкара жълт или червен картон. Класическият вариант е залог за краен резултат.

Най-често се подкупват защитниците, вратарят и нападателят.
Снимка: btvnovinite.bg


За да се нагласи изходът на мача, се подкупват част от играчите на единия от двата отбора. Най-често това са защитниците, вратарят и нападателят. Срещу определена сума те играят симулативно и допускат голове, изкарват си картони, фаулират противникови състезатели в собственото си наказателно поле, според предварителна уговорка.

Най-често залозите се правят в букмейкърски къщи в Азия.
Снимка: btvnovinite.bg


Преди или по време на самия мач подставени лица правят залози за вече уговорения резултат или брой ъглови удари, например. Най-често залозите се правят в букмейкърски къщи в Азия, защото там таваните на залозите са много по-високи, а следователно и печалбите.

Най-безболезнено е да се заложи на приятелски мачове или на мачове на юношески отбори, защото вниманието към тях е по-малко. 

Големите залози се разбиват на по-малки, за да не правят впечатление.
Снимка: btvnovinite.bg


Съществуват и компании, които разбиват големи залози на множество по-малки, които разпределят в различни къщи в целия свят така, че да не будят подозрение. А подозренията се превръщат в реалност, когато за един слабоизвестен в световен мащаб български тим в целия свят се заложат стотици хиляди евро за странен резултат - например разлика с повече от 4-5 гола.

„Черното тото” не е нова тема на bTV. Само преди половин година съобщихме, че мачове на разследваните днес отбори вече са станали обект на внимание по света.

През юни федерацията на операторите на спортни залагания „Федербет" - най-голямата неправителствена организация, ангажирана в борбата с „черното тото”, взе думата не къде да е, а в Европарламента.

Нейните представители публично обявиха, че разполагат с доказателства как милиони евро потъват в ръцете на организираната престъпност. Заради манипулиране на мачове с участието на български отбори.

„Българските отбори пътуват из цяла Европа само и само заради „черното тото”. Искам това да е пределно ясно. Много, много ясно! Българското първенство е едно от най-корумпираните в света. Дори бих казал, че е най-корумпираното в света”, заяви тогава главният секретар на „Федербет" Франческо Баранка.

Букмейкъри публикуваха списък с 13 мача на български отбори, сред които най-често се отличават имената на Локомотив (Пловдив) и Любимец. Точно техни футболисти от вчера дават обяснения в Главна дирекция „Национална полиция".

В ефира на „120 минути" по bTV адвокат Франческо Баранка заяви, че размерите на залозите най-често издават нагласените резултати.

„Уговорките не са само в първенството, но и в някои приятелски мачове, в които участват български отбори. В такива случи винаги наблюдаваме странни явления. Доказателствата се съдържат в лудите резултати, които се получават в тези мачове. Когато тези резултати са свързани със солидни движения на залози, които не са свързани с възможността за реалните сили на отборите, тогава се сблъскваме с нещо, което наричаме „опит за манипулация", обясни Баранка.