на живо

Десетте най-добри зимни трансфера в историята

Как се правят добри сделки

Мнозина треньори не обичат да привличат футболисти през януари. Е, българските наставници със сигурност не влизат в това число… Някои от най-добрите специалисти в света обаче знаят колко е трудно да се направи успешна покупка през зимата. Причините за това са много.

От една страна клубовете не обичат да продават в това време от годината. Те са си поставили определени цели за сезона и имат нужда от звездите си, за да ги постигнат.

От друга през лятото играчите имат много повече време за адаптация. През годината сме ставали свидетели на десетки футболисти, които са се проваляли в новите си отбори след трансфери през зимата. Нека се сетим какво направи Фернандо Торес в „Челси”, след като лондончани платиха 50 млн. паунда на „Ливърпул”.

Историята помни и обратни примери. Ето 10 от най-добрите зимни сделки в историята на модерния футбол:

Стам е един от най-легендарните защитници във футбола изобщо. Феновете винаги ще го помнят с огромното му желание за игра и стряскащия му външен вид. Холандецът респектираше нападателите само с поглед.

Той игра за грандове като „Манчестър Юнайтед”, „Лацио” и „Милан”. Това обаче можеше и да не се случи, ако ПСВ не го беше закупил от състава на „Вилем II” през януари 1996 г.

През следващия сезон (1996/97 г.) той имаше ключова роля за титлата на „филипсите”. Неслучайно „червените дяволи” го направиха най-скъпия холандец в историята на футбола по това време, плащайки 10,6 млн. паунда за него.

326 мача и 42 гола на „Сан Сиро” за период от 10 сезона и половина. Деян спечели титлата в Италия 5 пъти, Купата на страната – 4, има точно толкова успеха и за Суперкупата, както и по един трофей от Шампионската лига и Световното клубно първенство. Добавяйки и требълът от сезон 2009/10 е излишно да коментираме защо трансфера на Станкович от „Лацио” в „Интер” е определян като много успешен.

За мнозина сърбинът е един от най-добрите защитници в историята на Висшата лига. Талантът му е забелязан още при престоя му в „Цървена звезда”, откъдето той стига до националния отбор на Сърбия. Следва трансфер в Русия, когато „Спартак” на Ивелин Попов взима един от най-талантливите играчи в историята си. Но Видич е орисан да бъде от най-великите…

След два сезона в руската Премиер лига той се мести на „Олд Трафорд”. През януари 2006 г. сър Алекс Фъргюсън плаща 7 млн. за правата на централния бранител. Всяко едно пени от тази сума обаче изглежда добре инвестирано… Видич става част от един от най-силните отбори на „Манчестър Юнайтед”, който спечели Шампионска лига през 2008 г.

Като дете Хунтелаар разполага с неограничен потенциал. По една или друга причина нападателят така и не успя да го реализира докрай. Въпреки това през 2006 г. „Аякс” направи феноменална сделка, привличайки го в състава си.

„Деветката” изигра малко по-малко от три сезона на „Амстердам Арена”. В тях обаче той успя да реализира впечатляващите 105 гола.

Освен това „Аякс” успя да удвои дадените за него почти 10 млн. евро, продавайки го на „Реал” Мадрид през зимата на сезон 2008/09 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На „Ювентус Стейдиъм” италианският защитник сформира една от най-добрите защити в света, заедно с Лео Бонучи и Джорджо Киелини.

През 2008 г. бранителят се мести в Германия, за да играе за „Волфсбург”. След няколко много силни сезона при „вълците”, „черно-белите” забелязват неговите качества. На 26 януари Луиджи Делнери плаща скромните 300 хил. евро за Андреа, чийто договор изтича в края на сезона. В последствие той се превръща във важна част от шампионските състави на Антонио Конте и Масимилиано Алегри.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През зимата на 2011 г. „Челси” има силно желание да привлече централния защитник на „Бенфика” Давид Луис. „Сините” предлагат 25 млн. евро на португалските си колеги. Но това не е всичко… В сделката влиза и сръбския талант Неманя Матич. Какъв ход само на „орлите”!

В следващите сезони Неманя се превръща в основна фигура в състава на „червените”. Добрите му игри отново привличат вниманието на „Челси” върху него. Така лондончани за втори път плащат 25 млн. евро на „Бенфика” – този път за национала на западните ни съседи от Сърбия.

В днешно време Луис Суарес е един от най-добрите централни нападатели в света. Възходът на неговата кариера започва в Холандия, където той впечатлява с екипите на „Грьонинген” и „Аякс”. Особено на „Амстердам Арена” той демонстрира огромен потенциал.

През зимата на 2011 г. „Ливърпул” тъкмо е получил 50 млн. паунда от „Челси” за Фернандо Торес. „Червените” искат да реинвестират тези средства, за да попълнят липсата на Нандо в състава си.

Единият трансферен е пагубен – 35 млн. за Анди Керъл от „Нюкасъл”. Другият обаче ги превръща в претендент за титлата в Англия – Луис Суарес. Мърсисайдци плащат 26,5 млн. евро за правата на уругваеца. Скромна сума, на фона на тези 94 млн., които „Барса” даде за него през лятото на 2014 г.

Да, Ракитич е играл в „Шалке”! Много фенове на „Барселона” не знаят това. През 2007 г. вестфалци го привличат от „Базел”. След три сезона и половина в Бундеслигата той е забелязан и потегля към Испания. „Севиля” го взима за едва 2,5 млн. евро през януари 2011 г.

На стадион „Рамон Санчес Писхуан” той се превръща в един от най-добрите халфове в Европа. Това прави впечатление на „Барса” и каталунците плащат 18 млн. за правата му. Близо 7 пъти повече от предишната трансферна сума за него.

Снимка: БГНЕС

Хуанфран се превърна в големият грешник за „Атлетико” на финала на Шампионска лига през 2016 г. Той изпусна решаваща дузпа, което позволи на „Реал” да спечели трофея. Това обаче не означава, че той не е един от основните футболисти на Диего Симеоне.

Под ръководството на аржентинеца той стигна до националния отбор на Испания. От зимата на 2011 г., когато „Атлетико” даде 4 млн. евро за него, той записа 251 участия за „дюшекчиите”. Въпреки двата загубени финала в Шампионска лига, той спечели 7 значими трофея с отбора.

    10. Марсело – от „Флуминезе” в „Реал” Мадрид

Снимка: Getty Images

Марсело играе от толкова много време в „Реал”, че много хора забравиха как всъщност той се появи на „Сантиаго Бернабеу”. Ако и вие сте сред тях, нека ви припомним…

През януарския трансферен на 2007 г. „белите” са в търсене на качествен ляв бек. Погледът е насочен към Бразилия. Впечатление прави един младок от „Флуминезе”, който е ухажван от половин Европа. Анализаторите предричат бляскаво бъдеще на таланта. Той е сравняван с Роберто Карлос. А дали не се оказва дори по-добър от него?

От 2007 г. насам Марсело е един от най-качествените леви защитници в света. Той е несменяем титуляр в „Реал” при всеки един треньор. Днес кариоката е едва на 28 г., което дава предпоставки да остане на върха още много време. Въпросът е колко още двубоя може да играе за "белите", след като вече има 381 на сметката си.