на живо

Днес волейболът навършва 120 години

Getty Images

Един от най- популярните спортове в световен мащаб празнува 120-тия си рожден ден днес. През 1895 в САЩ учителят по физическо възпитание Уилиам Морган създава волейбола,взимайки някои от характеристиките на тениса и хандбала, и първоначално го нарича „Минтонет”.

Според първите правила, написани от Морган, броят на участниците, както и на докосванията от всеки отбор преди да прехвърли топката в противниковото поле, са били неограничени. Мрежата е била на височина 1,98 метра, а игрището е било с размери 7,6 метра широчина и 15,2 метра дължина.

Спортът носи сегашното си име благодарение на Алфред Халстед, който го кръщава така, след като наблюдава първия демонстративен мач, провел се през 1896 в Спрингфийлд, Масачузетс.

Международната волейболна федерация е създадена през 1947 година, а първото световно първенство за мъже се провежда през 1949 в тогавашната Чехословакия, където участват 10 отбора, а България успява да спечели бронзовите медали.

Три години по- късно, през 1952 година, е и първото световно първенство за жени в тогавашния СССР. Българките се класират четвърти, от общо осем отбора.