на живо

Футболните състезания с един кон

Една дума свързва първенствата в Германия, Италия и България – предвидимост

Lap.bg

Три кръга преди последния кръг от Бундеслигата „Байерн” Мюнхен официално стана шампион на Германия за пети пореден път. Успоредно с тях пет кръга преди края на българското първенство „Лудогорец” вдигна трофея за шести пореден сезон.

И това въобще не е всичко. „Ювентус” е на път да си осигури шеста поредна титла от Серия „А”. Още куп европейски първенства вече се превърнаха в състезания, но с един кон. Лиги, в които един и същи отбор печели почти всяка година и то с притеснително голяма разлика пред втория.

Снимка: Getty Images

„Селтик” завоюва шестата си поредна титла от шотландското първенство цели осем мача преди края. „БАТЕ Борисов” е неизменно шампион на Беларус за последните 11 сезона. „Олимпиакос” от своя страна пропусна да спечели титлата на Гърция само в два сезона от 1996 г. насам.

“Ред Бул” Залцбург изглежда ще спечели австрийското първенство за осми път в последните 11 години, докато словенският „Марибор” може да се похвали, че е шест пъти шампион за последните 7 години.  

От ЕПФЛ – организацията на европейските футболни първенства, смятат, че един от проблемите е начинът, по който УЕФА централа разпределя парите от Шампионската лига.

Снимка: Lap.bg

Когато отбор като „Лудогорец”, „Базел”, „БАТЕ Борисов”,„Динамо” Загреб се класира за груповата фаза на турнира на богатите получава изумителните финансови средства. Ако бъдат правилно усвоени, те директно го изстрелват в орбита, която трудно някой от конкурентите му на домашната сцена би достигнал.

Според ЕПФЛ ситуацията дори ще се влоши от сезон 2018/19, когато наградният фонд в Шампионската лига ще бъде увеличен още, а и ще има бонус за представянето на отбора в турнира в исторически план.

Изследване на испанската Ла Лига, цитирано от „Ройтерс”, сочи, че някои отбори ще получават дори двойно повече по новата система. Например парите от Шампионската лига за украинския „Динамо” Киев ще скочат от 26.6 млн. евро на сезон до колосалните 52.1 млн. евро.

Португалскит „Порто”, който така или иначе е с една от най-доходоносната трансферна политика, ще получава от Шампионската лига вместо 22.2 млн. евро цели 59.1 млн. евро.

За някои обаче проблемът не е точно това.

Снимка: Lap.bg

Бизнес моделите

“Нужно е първенствата да поемат малко отговорност”, категоричен е Шон Хамил, директор на Спортния бизнес център Биркберк в Университета на Лондон.

„Да си против УЕФА, че провежда изключително успешен турнир, който генерира много средства, не е съвсем логично. Бизнес моделите на много от първенствата не са подходящи и това рефлектира към отлив на инвеститори, желаещи да купят футболни отбори”, добавя Хамил.  

Според него първенствата също така трябва да въведат правило за финансов феър плей подобно на това на УЕФА, за да повишат конкуренцията.

 „Неравенството във футболна Европа е проблем, който се дължи на много фактори. Един от тях е трапа между големите лиги и тимове и останалата част от футбола”, пишат в становище от УЕФА, цитирано от „Ройтерс”.

Има и отбори, които участваха в груповата фаза на Шампионската лига, но не осъществиха доминация в първенството си. Един от тях е българският „Левски”. Други такива са румънският „Клуж” и руският „Рубин” Казан, който в момента е на 9-та позиция в първенството.  

Наравно с това някои грандове в страните си като шотландския „Рейнджърс”, гръцките АЕК и „Панатинайкос”, швейцарския „Сервет” и румънския „Стяуа” Букурещ претърпяха доста финансови кризи. Това остави вратата за конкурентите им широко отворена.  

Някои лиги, като българската, промениха формата си с цел да повишат конкуренцията. Анализатори пък смятат, че мерки като премахване на януарския трансферен прозорец и увеличаване на рестрикциите по съставите на отборите биха помогнали.

Любопитна и красноречива бе съдбата на австрийския „Алтах” през този сезон. Тим, който далеч не разполага със сериозни финансови средства. Отборът беше лидер в първенството си през половината сезон, докато не настъпиха сериозни промени.  

„Рапид” Виена предложи по-солиден договор на треньора на „Алтах” Дамир Канади и той бързо смени клубната си принадлежност. Подобен бе сценарият с голмайстора на скромния тим от едноименния австрийски град  – Димитри Оберлин.

19-годишното острие бе под наем от „Ред Бул” Залцбург, докато хегемонът реши в един момент, че си го иска обратно. И така постепенно „Алтах” се смъкна надолу в класирането, а „Ред Бул” се върна на познатия връх с 12 точки разлика.

„Целта ни не беше на направим „Алтах” по-слаб отбор”, заяви спортният директор на клуба от Залцбург Кристоф Фройнд. Той добави, че Оберлин просто е доказал, че има място в „Ред Бул”.

Е, по стечение на обстоятелствата Оберлин получи контузия, която го извади от футбола за дълго време, а треньорът Канади не успя въобще да се установи в „Рапид” и беше уволнен през април.