на живо

Грандиозно начало на Рио 2016 (ГАЛЕРИЯ)

От днес светът е олимпиада

Олимпийските игри официално стартираха с бляскава церемония. Грандиозното откриване се състоя на митичния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро, Бразилия. Милиони зрители по целия свят насочиха вниманието си към съоръжението с капацитет от близо 79 000 зрители.

Събитието вървеше под надслов "Да спасим планетата". Посланието, което организаторите отправиха към света, падна върху опазването на природата и нейните богатства. На всички участващи на игрите спортисти бяха раздадени семена, които ще бъдат засяти в парк в Рио де Жанейро.

По традиция преди да бъде запален олимпийският огън преминаха делегациите на всички държави, които се включиха в традиционната церемония по азбучен ред. 

Бившият бразилски тенисист и трикратен победител на Откритото първенство на Франция - Густаво Куертен бе избран за първи факлоносец. Той предаде щафетата на Хортензия Маркари - капитан на националния отбор на Бразилия по баскетбол, станал световен шампион през 1994 г. Честта да запали олимпийския огън пък се падна на легендарния маратонец, носител на бронзов медал от олимпийските игри в Атина през 2004 г. - Вандерлей Кордейро де Лима.

Снимка: Getty Images

Преди това речи изнесоха президентът на Бразилския олимпийски комитет Артур Нузман и президентът на Международния олимпийски комитет - Томас Бах.

"Бразилия ви посреща с отворени обятия. Аз съм най-гордият човек на планетата. Аз донесох на моята страна, на моя град тези олимпийски игри. Горд съм, че бях олимпиец. Горд съм, че съм тук и говоря на най-добрите спортисти в света. Нека празнуваме, както и работихме - заедно, за да построим тези игри. Този олимпиада е особено важна - първата в Южна Америка", каза Нузман.

Снимка: ABC News

Бах призова към равенство и уважение, както между спортистите, така и между хората по света. Президентът приветства и отбора на бежанците, който се превърна в най-очаквания отбор на олимпиадата. 

"Ние живеем в свят на кризи, на недоверие и несигурност. Това е нашият олимпийски отговор. 10 000 спортисти ще се състезават, но и ще живеят в мир, споделяйки всичко. В този олимпийски свят има едно универсално правило: "Всички сме равни". Силите, които ни събират са по-силни от тези, които ни разделят."

"Спортисти, уважавайте себе си, другите и олимпийските принципи. Егоизмът печели все повече територии. В духа на олимпийската солидарност ние приветстваме отбора на бежанците. Скъпи спортисти от този тим, вие изпращате послание за надежда към милиони. Вие трябваше да напуснете своите домове, но сега с вашия дух и талант давате огромен принос към обществото. В този олимпийски свят толерираме различията и ви приемаме. Има милиони хора, които допринасят по различен начин за подобрението на света чрез спорта."

Включването на отбора на бежанците в надпреварата доби изключителна популярност и бе одобрено от световната общественост. Бежанците продължават да се сблъскват с много проблеми и участието на такъв отбор показва обединяващата сила на спорта.

Последва връчване на първия в историята "Olympic Laurel". Този приз е нов и се присъжда за специални заслуги в областта на образованието, културата, мира, придобити чрез спорта. Той беше връчен на двукратния олимпийски шампион Кип Кейно (Кения). 

Кейно печели злато в Мексико 1968 на 1500 м и на 3000 м стипълчейс на игрите в Мюнхен 1972 г.

Така, след церемония, продължила близо 4 часа, бяха открити 31-ите летни олимпийски игри. Пожелаваме успех на всички наши спортисти в Рио.