на живо

Хиляди тениски с името на Алардайс бяха изхвърлени на боклука

Полицията в Лондон също се заема с корупционния скандал

Getty Images

Английското издание "Дейли Телеграф" продължава да разкрива любопитни факти във връзка с разразилия се корупционен скандал на острова. След като Сам Алардайс загуби работата си като селекционер на Англия, Футболната асоциация (ФА) на страната беше принудена да премахне около 4000 тениски, предназначени за следващото домакинство на "трите лъва". 

От ръководния орган имаха намерението да отбележат предстоящата среща на Англия срещу Малта, раздавайки тениски с надпис: "Нашето пътешествие ще започне след като се обединим". Алардайс каза тези думи в деня, в който бе назначен. По неофициална информация на "Дейли Мейл", всичко това е струвало на Футболната асоциация приблизително 25 000 паунда.

За жалост на футболните ръководители развитието на скандала не приключва дотук. В четвъртък вечер английските национали са получили поздравителни картички от Алардайс, гласящи: "Пътешествието ни започна. Нямам търпение да се видим". Те са били изпратени в деня на неговото уволнение. 

Временният заместник на Големия Сам Гарет Саутгейт категорично заклейми всички футболни деятели, участвали в корупционни схеми. Според уелсецът ФА не трябва да толерира подобни практики, a всеки разобличен трябва да бъде "изритан от футбола до живот".

Снимка: Getty Images

"В днешно време футболът се превърна в индустрия, а за мое огромно съжаление корупцията е достигнала до най-високите нива на спорта. Виждате какво се случи във ФИФА," каза Саутгейт.

"Аз никога няма да имам уважение към някого, който вече е бил разобличен, защото това са хора, крадящи пари. Заплатите във футбола са достатъчно големи, а съществуват такива, които продължават да искат още. Това е чиста доза лакомия и безочие."

Освен Алардайс, в центъра на скандала засега попадат и още няколко треньора от второто ниво на английския футбол, а също така и собственикът на "Лийдс Юнайтед" Масимо Челини.

Джими Флойд Хаселбанк, мениджърът на "Куинс Парк Рейнджърс", бе уловен да договаря значителна сума пари с репортери под прикритие, а в замяна холандецът предлага съвети как да се заобиколят трансферните правила.

Снимка: Getty Images

Тимът на КПР обяви, че започва вътрешно разследване по случая и няма да е изненада, ако Хаселбанк загуби своята работа. Само ден след като името на бившият играч на "Челси" бе замесено в скандала, той каза в интервю за "Скай Спортс", че съжалява искрено за проявената наивност.  

Помощник-треньорът на "Барнзли" Томи Райт пък бе освободен от поста си, след като беше заснет да взима подкуп в размер на 5000 британски лири, с обещанието да привлича футболисти, представлявани от несъществуващата компания.

 Най-новата жертва на разкритията на "Дейли Телеграф" е помощник-треньорът на "Саутхемптън" и бивш временен наставник на "Астън Вила" Ерик Блек. Днес бе публикувано поредното видео на уебсайта на изданието, в което ясно се вижда Блек, който съветва репортерите как се подкупват официални лица.

Снимка: Facebook

Говорител на клуба от южния бряг заяви, че шефовете на "Саутхемптън" вече са влезли в контакт с вестника и ще съдействат по всякакъв възможен начин за разрешаването на случая. 

Във връзка с публикуваното от "Дейли Телеграф", че се очаква да бъдат оповестени имената на още замесени "бивши и настоящи мениджъри от Висшата лига и Чемпиъншип", полицията в Лондон също заяви готовност да се включи в разследването. 

"Ние сме изключително притеснени и разочаровани от случващото се в английския футбол. След проведените разговори с Футболната асоциация твърдо изявихме нашето желание да съдействаме." гласеше изявлението на столичната полиция.