на живо

Хлапето, което строи стадиони (ГАЛЕРИЯ)

Хобито на това английско дете ще ви впечатли

С какво се занимавахте, когато бяхте на 9 години? На тази възраст едно английско хлапе на име Джо Брайънт получава покана от "Борусия" Мьонхенгладбах - клуба, чийто стадион построява от LEGO.

Джо e фен на "Ипсуич", но обича са гради стадиони (или се опитва) от петгодишен.

Той се влюбва в Бундеслигата случайно. Семейството на Брайънт е на почивка в Турция, където се натъква на германски фенове. Те канят Джо със себе си да гледа мач от Бундеслигата, а детето не само харесва първенството, но и дружелюбността на привържениците.

Оттогава той събира германски стадиони - вече 12 са готови, в процес на изпълнение е съоръженито на "Волфсбург". Единственият клуб извън Германия, на който Джо обръща внимание, е "Андерлехт" - просто защото от белгийския клуб се свързват с момчето със специална молба.

12-годишният Джо твърди, че няма фаворит, но симпатиите му го дърпат към храма на "Борусия" Дортмунд - "Сигнал Идуна Парк". "Жълто-черните" вече имат своя LEGO стадион - през 2016 г. той е сглобен от Райнер Новак, а клубът пази конструкцията в своя музея.

"Освен "Дортмунд", много ми хареса изграждането на стадиона на "Херта". Отборът играе на Олимпийския стадион, който има овална форма и бягаща пътека. Процесът на изграждане беше труден - в LEGO не е лесно да се създадат извити обекти, защото конструкторът не се огъва", обяснява Джо.

През последните няколко години той е пътувал осем пъти до Германия по покана на клубовете в Бундеслигата, за да демонстрира работата си. Той става и официален посланик на първенството.

"Германските клубове са невероятни, вниманието им направи Джо знаменитост. Изпитвам невероятна гордост, когато синът ми стои на терена с творението си и феновете му ръкопляскат. Най-хубавият ни спомен e от Бремен. По време на почивката клубът обяви, че ще запази стадиона в музея си, а трибуните експлоадираха", казва Фил - бащата на Джо.

В последните три години Брайънт се е отдал сериозно на хобито си. Докато строи първия си стадион от 3000 части в продължение на месец, вече прекарва два месеца и използва почти 6000 части за арените на "Херта" и "Борусия" Дортмунд, например. При "строителството" той не използва нито чертежи, нито планове.

"Той просто разглежда снимките", обяснява бащата. - "Ако вече е бил лично на този стадион, това опростява задачата. А феновете и клубът също помагат: изпращат снимки от различни ъгли, ако Джо поиска."

Момчето няма как да държи всички стадиони у дома.

"Те заемат твърде много място", оплаква се Брайънт. "Даряваме някои на клубовете (ако искат), други трябва да бъдат демонтирани, за да се построят нови - в противен случай ще трябва да поръчвам хиляди части всеки път!"

Стадионите на Брайънт стават жертви на битови инциденти. Майка му пуска прахосмукачката и поврежда макета на стадиона на "Аугсбург". А докато се опитва да поправи един детайл, баща му събаря конструкцията на дома на "Кьолн".

Но основната опасност е "Вратата на гибелта", както Джо нарича вратата на стаята си. "Проходът" е твърде тесен, така че стадионът трябва да се носи под наклон, а всеки път тази процедура изисква максимална концентрация. А витото стълбище в дома на семейството прави задачата още по-трудна.

Джо споделя, че приятели го молят да започне да прави и стадионите от Висшата лига.

"Получавам запитвания за "Камп Ноу" и стадиони от Перу, Мексико, Бразилия и Аржентина. Но искам да съставя пълен набор от Първа и Втора Бундеслига", обяснява Джо.

Любимият "Ипсуич" също чака своя ред.

*Разгледайте колекцията в галерията.