на живо

Йордан Грозданов: Полицията не може да опази цял един град (ВИДЕО)

В Гърция започва битка срещу организираните футболни агитки, категоричен е журналистът

"Можеш да опазиш живота на хората на стадиона и в залата, но не можеш да контролираш цял един град, по едно и също време." В това категоричен е един от най-добрите и най-опитните спортни журналисти у нас – Йордан Грозданов. Той познава отлично нравите на футболните хулигани в Гърция, защото години наред живее със семейството си в южната ни съседка.

Според Грозданов, трагедията със загиналия фен на "Ботев“ Пловдив в Солун – Тоско Бозаджиев, не е изолиран инцидент. Даже напротив. За Гърция подобни инциденти с фатален край се случват често. Преди две години, по подобен начин живота си губи запалянко на ПАОК, който е атакуван от ултраси на друг солунски клуб "Ираклис“. Момчето бяга, но излизайки на шосето, е блъснато от автомобил, също, както и Тоско.

Снимка: btvnovinite.bg

"Много е важно българите, които по някакъв повод пътуват за футболен туризъм, без значение дали за мачове на ПАОК или "Арис“, да бъдат по-предпазливи, по-внимателни и да спазват неписаните правила", убеден е колегата ни от "Евроспорт“.

Какво значи "неписани правила“? За тях няма наръчник, но тръгнете ли за чужбина, особено за мач на Балканите, не си правете експерименти. Не се обличайте провокативно – в цветовете на отбора, на който симпатизирате, ако имате намерение да се разхождате в квартал на противника. Подобни своеволия често завършват с побой.

"Проблем е, когато един чужденец попадне в един все пак чужд град, той не познава кварталите, не познава улиците, не познава опасностите, а в случая феновете на ПАОК са навсякъде. Те са наистина много, те са в цяла Северна Гърция, и един такъв проблем може наистина да се случи, когато не познаваш обстановката“, коментира колегата ни.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Йордан Грозданов, убийството на Тоско Бозаджиев, ще бъде формулирано като убийство по непредпазливост от гръцките власти. За него обвинена е 26-годишна жена. Аутопсията на българина вече потвърди, че смъртта му е настъпила след като е блъснат от автомобила.

Ключово за Грозданов в конкретния случай е поведението на местната полиция. За първи път при подобен инцидент от там официално излизат с изявление кой е виновен за поредната черна хроника – кръгът на ПАОК:

"Това наистина се случва за първи път, когато замесени са футболни фенове. И поведението на властите е ясен знак, че в Гърция започва борба срещу организираните агитки и изолирането им от живота на клубовете. А това вече е нова страница в историята на битката срещу футболното хулиганство."

Снимка: btvnovinite.bg

Полицията в Солун е била нащрек за сблъсъци. Това научава Грозданов от свои колеги в южната ни съседка. В деня на мача в ареста попадат част от най-опасните тартори от агитката на ПАОК, които са освободени след дербито срещу "Арис".

"Полицията се опитва да влияе да не се случват подобни инциденти. За съжаление, те се случват далеч от стадионите, далеч от залите, а полицията в крайна сметка, не може да контролира целия град", смята журналистът.

Йордан Грозданов не вижда нищо нередно във факта, че привърженици на "Ботев" Пловдив са отишли, за да подкрепят "Арис" в дербито с ПАОК.

"Това са подбратимени агитки. Има ги в цял свят, в цяла Европа. Има фенове на сръбския "Партизан“, които пътуват до Солун, за да подкрепят ПАОК. Както има и фенове на ПАОК, които отиват в Белград, за да подкрепят "Партизан". По същия начин навиячите на "Цървена звезда" посещават двубои на гръцкия "Олимпиакос", както и тези на "Олимпиакос" – на "Цървена звезда".

Снимка: btvnovinite.bg

За да спрат насилието по трибуните и масовите сбивания между агитки по време на мачове, от шест години в Гърция по време на дербитата не само във футбола, но и в баскетбола и във волейбола, агитка на гостуващия отбор не се допуска:

"Това важи не само за Солун, но и за големите мачове между "Олимпиакос" и "Панатинайкос" в Атина. Атина е огромен град, там мащабите са чудовищни за опазване на реда и за борба с хулиганите."

За Грозданов, озадачаващо в случая със загиналия българин е, че ден след изявлението на полицията и нападките по адрес на ПАОК, от черно-белия клуб все още запазват мълчание.

"Интересно ще бъде становището на ПАОК. Макар че е много трудно доказуемо това, на кой отбор са фенове извършителите, това е един омагьосан кръг“, завършва Йордан Грозданов.

Тагове: