на живо

Йордан Йовчев: Българските гимнастици постигнаха впечатляващи резултати

"Показва се, че дългогодишният труд на треньорите има резултат", заяви легендата в спортната гимнастика след европейското първенство

Йордан Йовчев: Българските гимнастици постигнаха впечатляващи резултати

В края на 2020 г. българските гимнастици спечелиха два медала от европейското първенство в Мерсин, Турция. 

Валентина Георгиева се класира на второ място във финала на прескок при девойките, а младежкият тим - Божидар Златанов, Даниел Трифонов, Здравко Добрев, Раян Радков и Теодор Трифонов, спечели бронз в отборната надпревара.

Една от световните легенди в този спорт - участникът на шест олимпийски игри, сребърен медалист от Атина 2004 и носител на 3 бронзови отличия от най-големия спортен форум Йордан Йовчев, определи това постижение като впечатляващо.

"Резултатите, които постигнаха, са впечатляващи. Валя взе сребърен медал, исторически. Това са хората, направили впечатляващото класиране миналата година на европейското първенство. Имаме отборно трето място при младежите, което е за първи път в историята, и сребърен медал на Валентина Георгиева", заяви той в предаването "Тази сутрин".

Снимка: Lap.bg

Йовчев е оптимист за бъдещето на този спорт. България вече спечели една квота за участие на олимпийските игри в Токио, които бяха преместени за 2021 г. Това постигна Дейвид Хъдълстоун.

"Най-големият форум предстои - олимпийските игри. Имаме завоювана квота от Дейвид Хъдълстоун. Надяваме се на едно добро представяне и призово класиране. Предстои тепърва на тези младежи да стават мъже. Валя има още много време. Надявам се да се състезава за жени.", заяви Йовчев и добави:

Снимка: Facebook

"Важно е да се сподели, че Национална спортна база "Раковски" е обновена преди 10 години, защото без нужните условия няма как да направим нещо впечатляващо или да изискваме от себе си и децата, които се готвят тук, и треньорите. Имаме си вътрешен календар, който показва една добра конкурентоспособност. Оглеждаме състезателите, които имат възможност за развитие. Правим ежемесечни лагери с националния отбор. Вече се показва, че дългогодишният труд на треньорите има резултат.".

Той не пропусна да похвали и треньорите, които влагат всичко от себе си, за да може възпитаниците им да постигат успехи.

"Останали са моето и името на Краси Дунев (сребърен медалист на висилка от олимпийските игри в Атланта през 1996 г.) като разпознаваемост. Радваме се на голяма масовост, има все повече картотекирани състезатели, които искат да практикуват нашия спорт, въпреки че е изключително травматичен. Има и такива, които го харесват, идват с желание и имат данни, които ние полагаме усилия да развием. И родители го искат, ръководство и треньори. Това е любимият им спорт, определили са си го от малки и тренират всеки ден, полагат огромни усилия. Трябва да поздравим всички тези, които са всеки ден с децата и дават всичко от себе си да разгърнем потенциала им"