на живо

Йордановден: Честит имен ден, български шампиони!

Днес празнуват Йордан, Йорданка, Боян, Божидар, Богдан и десетки други

Богоявление е един от най-светлите християнски празници. Свързан е с кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан и е повод редица българи да си пожелаят здраве, късмет и една плодородна и мирна година!

Имен ден празнуват Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Боян, Бояна, Дана, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и редица други.

Истината е, че хора с тези имена са носили и продължават да носят радост на българите, трупайки успехи на най-големите спортни надпревари.

Например обичаният от поколения борец Боян Радев. Той е първият българин, спечелил два златни медала от олимпийски игри – през 1964 г. в Токио и през 1968 г. в Мексико. Радев е още световен шампион от 1966 г., Спортист на ХХ век на „Левски“, член на Залата на славата на международната федерация по борба, а след активната си спортна кариера – дарител номер 1 на Националния исторически музей и отявлен колекционер.

На Игрите в Мюнхен през 1972 г. българският флаг се вее гордо заради щангиста Йордан Биков. Той става шампион в категория до 75 кг. А в колекцията си има още световна титла в изтласкването (1971 г.) и две първи места на европейски първенства.

4 години по-късно – на Игрите в Монреал 1976 г. още един Йордан се качва на олимпийския връх във вдигането на тежести. Йордан Митков триумфира в същата категория. 3 години по-късно той ще се изкачи и на европейския връх.

Днес празнува и една от най-добрите български лекоатлетки. Йорданка Донкова е олимпийска шампионка от Сеул 1988 г. на 100 м с препятствия. Тя има и бронзов медал от Игрите в Барселона 4 години по-късно! 27 години срещу името ѝ стои и титлата Световна рекордьорка! Тя записва постижението през 1988 г. в Стара Загора – 12,21 секунди. Рекордът остана неподобрен до 2016 г.!

Скокът на височина е една от най-българските дисциплини. Рекордът в нея все още е дело на Стефка Костадинова (209 см), но днес заслужено обръщаме внимание на една друга олимпийска принцеса – Йорданка Благоева! На Игрите в Мюнхен през 1972 г. ѝ връчват сребърен медал, въпреки че летвата пада 17 секунди след последния ѝ опит, който би бил шампионски! Благоева има още един медал от най-важния спортен форум на планетата – бронз от Монреал 1976 г.

Тя е европейска шампионка в зала и първата българска лекоатлетка, която поставя рекорд – 194 см през 1972 г.

Подобна е съдбата и на Йордан Йовчев – родният представител в спортната гимнастика. След дискусионно решение на съдиите, на олимпийските игри в Атина през 2004 г. му е присъден сребърен медал на халки. Това предизвиква гнева на спортните почитатели и дори на конкурентите му. Вечноусмихнатият Йовчев има в своята колекция още 3 бронзови медала от Игрите и 4 златни от световни първенства! Той е един от малцината, успели да участват 6 пъти на олимпийски игри!

Във футболните среди може би най-известният именик е Йордан Лечков! Той беше част от националния тим, станал четвърти в света през 1994 г. и успя да донесе победата на „лъвовете“ над фаворита Германия.

Смелост е да играеш и за "Левски", и за ЦСКА! Но това може би е думата, която описва най-добре Божидар Искренов - Гибона! В своята богата кариера Радостта на народа 3 пъти е бил шампион на България и 3 пъти е вдигал Купата!

Снимка: Lap.bg

Честитим и на легендата на "Черно море" и ЦСКА Божил Колев, който през 1974 г. беше част от националния тим, играл на световното първенство в Германия. С червената фланелка той става 5 пъти шампион на България и 3 пъти носител на Купата на страната.

Пример за това колко издръжливи са празнуващите днес със сигурност е баскетболистът Йордан Бозов! Той игра до 41-годишна възраст, спечели 3 пъти Купата на България и вдъхнови хиляди да тръгнат по неговите стъпки.

На волейболното игрище празнуват двама треньори – Богдан Кючуков, който изведе мъжкия национален отбор по волейбол до бронзовите медали от световното първенство в Париж през 1986 г., както и Найден Найденов, който беше начело на „лъвовете“, когато те се наредиха на 4-а позиция в крайното класиране на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Снимка: БГНЕС

Честит имен ден и на едно от златните момичета на българската художествена гимнастика – Йорданка Георгиева. Тя беше част от националния ансамбъл с треньор Лили Игнатова, завоювал златен медал на световното първенство в Баку през 2005 г. за съчетанието си с 5 ленти.

Днес българският спорт не може да се похвали с такива успехи. Но пък надежда има! И тя е ръцете на европейския шампион по вдигане на тежести от 2019 г. и бронзов медалист от световното през същата година – Божидар Андреев.

Снимка: Facebook

По стъпките на своя по-голям брат Даниел върви боксьорът Боян Асенов, който вече има бронз от европейското първенство до 22 години през 2018 г.

Снимка: Lap.bg

Във футбола пък погледите са насочени към Божидар Краев. Той беше единственият българин, играл в груповата фаза на Шампионската лига през този сезон. А оттук нататък му пожелаваме още минути на терена в силните първенства!