на живо

Йосиф Миладинов - Торпедото от България (ВИДЕО)

От зъзнещо хлапе до медалист от световно първенство по плуване

Медал на световното първенство за младежи в Будапеща. Куп поправки на национални рекорди. И квота за олимпийските игри догодина.

Едно 16-годишно българско момче полетя като торпедо и даде заявка за сериозна кариера в плуването. На шампионата на планетата миналата седмица Йосиф Миладинов грабна бронз на 50 метра бътерфлай и остана на косъм от отличията на двойно по-дългата дистанция. Благодарение на страхотните си резултати талантът се присъединява към Антъни Иванов в българския отбор за Токио 2020.

Когато за първи път влиза в басейна, е на 6 години и умира от студ. "В началото не ми беше никак приятно. С времето обаче започнах да свиквам и дори взе да ми харесва. Заведе ме дядо ми, за което съм му много благодарен", споделя Йосиф.

Той е роден в Пловдив, а първата му треньорка е Славяна Раденкова в местния ЖПК "Младост 91". После продължава при първия българин, плувал на европейски финал - Стефан Георгиев.

През есента на 2014 г. семейството му се мести в германския град Ерфурт. "Там продължих да печеля състезания и разбрах, че наистина съм добър. Все пак в България живеят 7 милиона души, а в Германия - 70 милиона. Това е нещо ново, чувството е съвсем различно".

През последната година Миладинов живее в северния швейцарски град Устер и плува за един от най-добрите тимове в страната - "Вализелен". Тренира под ръководството на изтъкнатия специалист Жерар Мьорланд в групата на спринтьорите. Привлича вниманието със серия силни класирания, а кулминацията идва с бронза в Будапеща.

"Не очаквах такъв интерес от медиите. Поздравиха ме хора, с които дори не съм бил в контакт. Чувството е странно и интересно", споделя Йосиф.

Той вече си е поставил ясни цели не само за предстоящите, но и за следващите олимпийски игри. "Полуфинал на Токио 2020 и медал на Париж 2024. Мисля, че ако човек силно желае нещо и е мотивиран, всичко е възможно".

И ако повечето млади плувци мечтаят за постиженията и стила на Майкъл Фелпс, Миладинов се възхищава на друга звезда на плуването - Чад ле Кло. "Допада ми като характер. Харесва ми и стилът му, как плува бътерфлай".

Йосиф обаче е наясно, че от успехите и при мъжете го дели цяла планина. "Трябва да наблегна на обръщанията, на старта, на финиширането... Необходимо е да коригирам много детайли, които са изключително важни. На големите състезания се бориш за всяка стотна".

Тагове: