на живо

Как мечтата за олимпийски игри завърши със Суперкупа на Европа?

"Байерн" и "Севиля" се изправят един срещу друг на стадиона, на който Унгария побеждава Англия със 7:1

Как мечтата за олимпийски игри завърши със Суперкупа на Европа?

Той е внушителен, намира се в в центъра на Европа - в Будапеща, и днес ще бъде мястото, към което милиони отправят погледи. 

Стадион "Ференц Пушкаш" приема мача за Суперкупата на Европа. Срещата "Байерн" Мюнхен - "Севиля" може да гледате пряко по bTV Action от 21:30 ч. днес. 

За да ви разкажем къде ще се играе този мач, който по традиция символична отбелязва началото на новия сезон в европейските клубни турнири, трябва да се върнем в края на 19-ти век. Унгария - домакин на първите модерни олимпийски игри през 1896 г.? Защо не?

Снимка: Getty Images

Защото няма къде! В страната няма голяма спортна арена. В крайна сметка Игрите се провеждат в Гърция, но в Унгария остава желанието. И идеята да бъде построен такъв стадион! 

През 1911 г. в крайна сметка страната получава право да организира най-важното спортно събитие. За 1916 г. всичко трябва да е готово. Само че никой не слага в сметките нещо много важно. Първата световна война избухва през 1914 г. Едва ли на някой му е до спорт в този момент. Още по-малко до строене на стадион.

Снимка: Getty Images

Първите планове за изграждане на съоръжение в центъра на Будапеща са приети през 1924 г. Тогава почва да се събира и допълнителен "спортен" данък от местното население. Именно тези пари трябва да послужат за изграждането на стадион. Архитектурните планове са дело на олимпийския шампион по плуване от Първите олимпийски игри - Алфред Хайош. Когато не е в басейна, той работи като архитект. При това доста добър! За плана си за стадион в Унгария Хайош печели сребърен медал на конкурса за изкуства на Международния олимпийски комитет.

Процедурата по строеж дори е задействана през 30-те години, но този път Втората световна война осуетява плановете. 

Снимка: Getty Images

Първата копка на стадиона е направена през 1948 г. от тогавашния председател на Националния комитет по физическо възпитание и спорт - Гюла Хеги. След двете световни войни и икономическите проблеми в страната, населението е ентусиазирано. Стотици са доброволците, които сами запретват ръкави и се включват в строежа! Лопатата хваща дори самият Ференц Пушкаш.

Снимка: Getty Images

Работата приключва през 1953 г. Унгария си има стадион-бижу, който носи името "Неп щадион" (или просто Национален стадион). А за един от първите мачове пристига националният отбор по футбол на Англия. 

През 1953 г. унгарците гостуват на Острова, като губят с 3:6. Това в днешно време изглежда като нещо обичайно, но в средата на 19-ти век националния тим на Унгария е познат като "Златния отбор" - номер 1 в световната ранглиста и златен медалист от олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г. (През 1954 г. унгарците ще спечелят сребърни медали на световното първенство). Подобен позор се изтрива единствено с разгромна победа.

И унгарците я постигат на новия стадион в Будапеща. На 23 май 1954 г. домакините побеждават Англия със 7:1 пред 92 000 зрители!

Не си мислете, че това е най-посетената среща. В едни други времена, когато никой не подозираше, че един ден феновете трябва да седят поне на седалка разстояние един от друг, по трибуните можеха да присъстват и 104 000 зрители. Толкова бяха те през 1955 г., когато унгарският тим посрещна доскорошните си сънародници от Австрия.

Снимка: Getty Images

През 2002 г. стадионът е преименуван на "Ференц Пушкаш" - заради обичания нападател. 

През всичките тези години по съоръжението са правени козметични промени. Поставена е козирка, обособена е журналистическа ложа. Но "Ференц Пушкаш" започва да бледнее на фона на новите по-модерни арени. 

Снимка: Getty Images

А голям футболен стадион винаги е нужен. За това унгарското правителство взима решение да събори напълно арената! Това се случва през 2016 г. Само за 3 години (и не особено скромните 567 млн. евро) строителите успяват да изградят ново модерно съоръжение за 72 000 зрители. 

Снимка: Getty Images

Днес стадионът покрива и най-строгите изисквания на УЕФА. За това не е изненада, че беше избран да бъде домакин на срещи от европейското първенство, което трябваше да се проведе през 2020 г., но беше отложено с година. 

Снимка: Getty Images

До тогава друга футболна емоция ще "топли" феновете - Мачът за Суперкупата на Европа между победителя в Шампионска лига "Байерн" Мюнхен и първенеца в Лига Европа "Севиля". Срещата е първата след паузата заради коронавирус в евротурнирите, на която ще могат да присъстват зрители. 

А вие ще може да ѝ се насладите пряко по bTV Action от 21:00 ч.