на живо

Какво означава световно първенство с 48 отбора (ВИДЕО)

Със сигурност повече пари за ФИФА и отворени врати пред тимове като ДР Конго, Буркина Фасо, Узбекистан и Панама

Getty Images

На среща в Цюрих членовете на ФИФА одобриха предложението на президента на централата Джани Инфантино за световно първенство с 48 отбора. Планът ще влезе в сила от Мондиал 2026, където в 16 групи ще играят по три отбора.

Видео:

 

С колко се увеличават квотите по контитенти? Кои отбори могат да се класират?

Европа (13 квоти досега) – 16 квоти от Мондиал 2026

Африка (5 досега) – 9 от Мондиал 2026

Азия (4 или 5 досега) – 8 или 9 от Мондиал 2026

Южна Америка (4 или 5 досега) – 6 от Мондиал 2026

Конкакаф (3 или 4 досега) – 6 или 7 от Мондиал 2026

Океания (0 или 1 досега) – 1 от Мондиал 2026

И едно място за страната домакин.

Снимка: Getty Images

Решението за разпределението на квотите за класиране ще се вземе окончателно на конгрес на ФИФА през май. По всичко изглежда, че най-много от увеличението на тимовете ще спечелят африканските и азиатските отбори, както и тези от зона Конкакаф (Северна, Централна Америка и Карибите).

При проста проверка в ранглистата на ФИФА можем да видим, че сред първите 9 най-добри африкански национални отбора към момента са засега пълните дебютанти на световни първенства Демократична репулбика Конго и Буркина Фасо.

Снимка: Getty Images

В първите 8 азиатски тимове се нареждат Обединените арабски емирства (1 участие през 1990 г. в Италия), Узбекистан (0 участия дотук) и Катар (0 участия дотук; страната ще е домакин на Мондиал 2022).

Сред 7-те най-високо класирани тимове от зона Конкакаф са Панама (0 участия дотук), Хаити (1 участие през 1974 г. в Западна Германия) и Кюрасао (0 участия дотук).

Увеличава ли се шанса България да се класира?

Снимка: Lap.bg
На теория – да, но с малко. На практика обаче националният ни отбор не успя да намери място сред 24-те най-добри европейски тимове това лято на Евро 2016. Така шансът ни за взимане на 1 от 16-те европейски квоти за Мондиал 2026 не изглежда голям, поне към този момент.

Какви ще са промените във формата?

Общият брой мачове ще набъбне от 64 на 80. Дните за провеждане на форума няма да се увеличат и ще останат 32. Световният шампион пък ще е изиграл 7 мача на Мондиала, както досега.

Снимка: Getty Images

Разликата е, че в груповата фаза отборите ще играят само по 2 мача, а след това ще трябва да излизат и в 1/16-финал. В досегашния формат след груповата фаза се играеха 1/8-финали.

Голяма промяна ще е и планираното въвеждане на дузпи след равенствата в груповата фаза. Идеята цели да се избегнат двубои, в които съперниците явно играят за резултат, който устройва и двете страни.  

Защо беше взето решението за увеличаване на отборите?

Пръв разширяване на формата на световното първенство предложи бившият президент на ФИФА Сеп Блатер. Неговата идея беше за схема с 40 отбора. Наследникът му на поста Джани Инфантино пък увеличи още бройката с предложението за 48 тима, като основните му доводи за участие на повече страни са интереса на повече фенове, телевизии и логично повече приходи за ФИФА.

Снимка: Getty Images

Според калкулации на централата Мондиал 2026 ще донесе с над 600 млн. евро повече от предходните световни първенства - тоест общо над 6,1 млн. евро.

Това обаче означава повече трудности при логистиката, тъй като на световното първенство ще трябва да бъдат настанени още 16 отбора, които е нужно да имат своите тренировъчни терени за форума.  

Така логично фаворити за домакинството на Мондиал 2026 за момента са държави, които могат спокойно да си го позволят – САЩ, Китай.