на живо

Кой ще си тръгне най-богат от Рио?

Федерацията на Сингапур е подготвила по 800 хил. долара за всеки шампион

След като България оповести премиите за евентуалните си медалисти на олимпийските игри през август – 250 хил. лева за златен медал, 200 хил. лева за сребърен и 150 хил. лева за бронзов, е време да се запитаме какви финанси са подготвили другите държави за атлетите си.

Снимка: Getty Images
Изненадващо или не САЩ и Китай ще дадат сравнително скромни премии на медалистите си, като китайците са приготвили 50 хил. долара за титла, а американците от своя страна едва 25 хил. долара за всеки шампион. В тези държави обаче спортистите обикновено са "позлатени" от спонсори и водещи рекламни компании и това обяснява по-ниската правителствена финансова награда.

ТОП 7 на най-високите премии:

1. Сингапур – 800 хил. долара за златен медал
2. Грузия – 706 хил. долара за златен медал
3. Азербайджан – 510 хил. долара за златен медал
4. Казахстан – 250 хил. долара за златен медал
5. Латвия – 200 хил. долара за златен медал
6. Италия – 180 хил. долара за златен медал
7. България – 142 хил. долара за златен медал

Колко дадоха държавите на медалистите си през 2012 г. в Лондон

Станка Златева (борба)
Снимка: Getty Images
Българските премии се увеличиха спрямо тези от Лондон. Тогава България даваше за златен медал 200 хил. лева, за сребърен 170 хил. лева, а за бронзов 140 хил. лева. Само двама спортисти бяха облагодетелствани от тези премии и това са бронзовият медалист от бокса Тервел Пулев и сребърната медалистка от борбата Станка Златева.
Президентът на САЩ Барак Обама посреща атлетите след Лондон 2012
Снимка: Getty Images
Премиите на Щатите бяха сравнително ниски и преди четири години. САЩ награди златните си медалисти с едва по 25 хил. долара, сребърните с по 15 хил. долара, а бронзовите с по 10 хил. Цели 103 спортисти с медали (46 златни, 28 сребърни, 29 бронзови) направиха страната най-успялата на игрите.
Мая Манеза (вдигане на тежести)
На другия полюс беше казахстанската федерация, която осигури на всеки спортист, спечелил злато, 250 000 долара. С най-престижно отличие се окичиха седем казахстански представители, докато един взе сребро, а петима бронз.
Фенг Тианвей, Ли Джиавей и Ванг Юегу (тенис на маса)
Снимка: Getty Images
Върхът на премиите обаче отново принадлежеше на Сингапур с рекордните 800 000 долара за златен медал. Тогава трима сингапурски спортисти взеха медали, но не златни, а бронзови – състезателите по тенис на маса Фенг Тианвей, Ли Джиавей и Ванг Юегу.
Лаша Шавдатуашвили (джудо)
Грузия от своя страна даде внушителните 706 хил. долара на златния си медалист преди четири години Лаша Шавдатуашвили (джудо 66 кг). По трима грузинци в Лондон взеха сребро и бронз.

Премиите, които други държави даваха през 2012 г. в Лондон:

- Тайланд – 314 хил. долара за златен медал
- Филипините – 237 хил. долара за златен медал
- Киргизстан – 200 хил. долара за златен медал
- Италия 182 хил. долара за златен медал
- Узбекистан – 150 хил. долара за златен медал
- Русия – 135 хил. долара за златен медал
- Украйна – 100 хил. долара за златен медал, 75 хил. за сребърен, 50 хил. за бронзов
- Франция – 65,2 хил. долара за златен медал
- Таджикистан – 63 хил. долара за златен медал
- Китай – 31,4 хил. долара за златен медал
- Австралия – 20 хил. долара за златен медал
- Гана – 20 хил. долара за златен медал
- Канада – 20 хил. долара за златен медал, 15 хил. за сребърен, 10 хил. за бронзов
- Германия – 19,5 хил. долара за златен медал

Пет любопитни факта за премиите на олимпийски игри

1. И през 2012 г. в Лондон спортистите бяха награждавани от съответната спортна федерация на страната си. Вярвате или не обаче арменски бизнесмен дари 700 хил. долара за награден фонд за медалистите от страната, мотивирайки ги допълнително да представят добре Армения на игрите. Резултатът беше един сребърен и два бронзови медала за арменците.

Снимка: Getty Images
2. В Пекин през 2008 г. пък всички беларусци, които взеха медали си гарантираха не само парични възнаграждения (100 хил. долара за златен медал, 50 хил. долара за сребърен и 30 хил. долара за бронзов), а също така и доживотно снабдяване с месо и наденици от местна месна фабрика.

3. Британските медалисти на олимпийски игри не получават никакви възнаграждения освен медалите си. Това е практика на олимпийския комитет на Великобритания. За сметка на това обаче лицата на медалистите биват отпечатвани на марки, които завинаги остават в историята на страната.

4. Олимпийските медалисти на страни като САЩ и Великобритания често могат да очакват мощни спонсорски договори, които да им донесат много пари. Така че едва ли някога им е минавало наум да представят друга страна, която например плаща повече на медалистите си.
Снимка: Getty Images
5. Както вече споменахме Тайланд предлага възнаграждения от стотици хиляди долара на медалистите си от олимпийски игри, но за разлика от другите държави не ги дава наведнъж. Те се изплащат в продължение на 20 години. Това е с цел да се подсигури стабилен ежемесечен приход за заслужилия спортист.

Каква е паричната стойност на самия медал

Снимка: Getty Images
Златен медал – 600 долара

Златният медал съдържа само 1% истинско злато, около 93% сребро и около 6% мед.

Сребърен медал – 325 долара

Среброто е от около 93% сребро и 7% мед.

Бронзов медал – 3 долара

Бронзът е изграден от 97% мед, 2.5% цинк и 0.5%