на живо

Красен Кралев: Какво ще правят фирмите с емблемата на ЦСКА? (ВИДЕО)

"Федерацията по шах се управлява порочно и неправилно", заяви министърът на младежта и спорта

Ладислав Цветков

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че не разбира защо до търга за емблемата и имуществото на ЦСКА са допуснати различни фирми. 

Наддаването е утре (30 май) в Кърджали, а офертите си ще сблъскат представители на елитния ЦСКА и ръководството на четвъртодивизионния ЦСКА 1948, който претендира за продължител на автентичността на фалиралото дружество.

Предишната процедура беше анулирана от синдик Милева, тъй като офертата си не можа да внесе представителят именно на тима от по-долната дивизия - Никола Газдов. Той беше посрещнат от недоволни привърженици на стадиона в Борисовата градина и въпреки наличието на полицейска охрана, не успя да се добере до мястото на наддаването.

"Има напрежение във всяко нещо, свързано с ЦСКА. Утре (30 май) е търгът за емблемата. Имаше един провален. Появяват се всякакви хора, фирми, които искат да участват в тези търгове. Нещата трябва да бъдат много добре подготвени, публични и ясни. Трябва да е ясно кой каква позиция заема. Футболен клуб се явява да си вземе емблемата и наследството през годините. Явяват се и някакви фирми. Те какво ще я правят тази емблема? Имат право. Законът е такъв. Моралът е другата страна на тази монета", каза в "Тази сутрин" Кралев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той коментира и казусът с базите на "червените".

"Въпросът за ЦСКА е емблематичен за състоянието на базите в българския спорт. Проблемът се корени в края на 90-те години, когато бяха пререгистрирани футболните клубове в акционерни дружества и беше решено базите да бъдат отдавани за ползване. Специално за ЦСКА, този казус не е решен и се прехвърля като горещ картоф заради големия обществен интерес. Ние сме заявили воля, имаме възможността и желанието да разрешим този проблем. За съжаление, по време на управлението на служебното правителство, не беше направено нищо от страх и от нежелание за поемане на отговорност", каза той.

Кралев не пропусна да отправи остри критики и към Българската шахматна федерация, която беше отстранена миналия септември, след като отказа да предостави изискани документи и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г., когато тогавашният президент на федерацията Силвио Данаилов беше начело и на европейския шах. 

Снимка: Ладислав Цветков

"Наложили сме им санкция за направилно изразходване на средства на Българската федерация по шахмат. Следим, вършим си работата. Федерацията е направена по изключително порочен и неправилен начин. Има един човек, избран за председател на българската и европейската федерация. Той може да даде разрешение на всеки турнир в България за има статут на Европейска купа и да се финансира от българската държава", каза Кралев.

Какви са критериите за финансиране на федерациите, как влияят успехите на Григор Димитров върху българския тенис и колко годишен мандат очаква Кралев, вижте в следващото видео: