на живо

„Марибор” – история за „черно тото”, европейски успехи и верни фенове

"Левски" излиза срещу символа на словенския футбол

Getty Images

„Левски” се завръща в евротурнирите след тригодишна пауза. Първият мач на „сините” е днес, а феновете ще могат да го наблюдават в ефира на bTV Action от 20:00 ч.

„Сините” изтеглиха един от най-неудобните съперници за турнира – символа на словенския футбол „Марибор”. Минути след като научи с кого ще трябва да се бори за участие в третия предварителен кръг на турнира „Лига Европа”, Люпко Петрович определи противникът като „тежък”.

Отборът на „Марибор” спечели това определение със стабилното си представяне в европейските турнири в последните години. Ситуацията в клуба обаче не винаги е била толкова добра.

На фона на вековното съществуване на  „Левски”, 55-годишната история на съперника им тази вечер изглежда скромна.

„Марибор” е основан на 12 декември 1960 г. с инициатива на д-р Сречко Корен, който става и първият президент на клуба. Треньор е Андрия Фландер. Капитан пък - Ото Блазник. Именно лидерът на отбора избира емблематичните цветове на екипите, с които футболистите играят и днес  - бяло и виолетово.

Снимка: nkmaribor.com

Интересна подробност е, че в първия си мач срещу градския съперник Ковенар, спечелен с 2:1, „виолетовите” играят с фланелки в... синьо-зелен цвят. Причината е, че изработката на другите екипи отнема повече от предвиденото време.

Това е поправено при първата официална среща на клуба, в републиканския шампионат на Словения. Следват успешни години за тима и бързо изкачване до мечтаната първа дивизия на югославския футбол през 1967 г. Така тимът се превръща във вторият словенски тим след „Олимпия” (Любляна), който достига до най-високото ниво на футбола в републиката. В конкуренцията на по-опитните и класни отбори, като „Динамо” (Загреб), „Цървена звезда”, „Хайдук” (Сплит), „Партизан”, очаквано първите опити на „виолетовите” за нещо повече от класиране в средата на таблицата са неуспешни. Тимът изпада от елита през 1972 г., след като е победен от „вечния си съперник” „Олимпия” (Любляна).

Снимка: nkmaribor.com

На 8 юли 1973 г. „Марибор” е домакин на най-посещавания мач в историята на словенския футбол.  Пред над 20 000 привърженици на своя „Людски врът”, ¾ от които заемат местата си по трибуните три часа преди началния сигнал, домакините побеждават с 3:1 „Пролетар” (Зренянин) в плейоф за влизане в Първа югославска лига. След скандално съдийство в реванша и отменен редовен гол на словенците, сръбският тим продължава.

Провалът бележи тотален крах в представянето на тима, който изпада от югославската лига и се връща в държавното си първенство.

Нещастията обаче не свършват до тук. През 1981 г. избухва един от най-големите скандали във футбола на тогавашната ни западна съседка, а „Марибор” има дейно участие в него.

Снимка: Getty Images

Няколко клуба са обвинени в притежание на „черна каса”, а „виолетовите” са наказани да играят в трета лига на словенския футбол. След разследването става ясно, че от „Марибор” са подкупили общо 31 футболисти от други клубове.

Клубът така и не успява да се възстанови от скандала, а през 1988 г. феновете получават нов удар. Един от любимците им, превърнал се в символ на „виолетовите” – Младен Кранич, загива трагично в катастрофа с мотоциклет.

Разпадът на Югославия обаче чука на вратата и промени настъпват не само в държавното управление, но и във футболните първенства. В Словения се организира местна лига, в която очаквано „Марибор” е поканен за участие. Тук започва възходът на клуба.

13 титли и 9 купи на страната. Това е равносметката за съперника на „Левски” до момента. Нещо повече – „виолетовите” са един от трите тима, които никога не са изпадали от елита на първенството.

Проблеми от финансово естество тормозят клуба през периода 2004-2008 г., но шефовете на клуба успяват да изплатят дължимите 4 млн. евро, а в същото време младият състав на словаците побеждава Виляреал и печелят турнира „Интертото”.

С реновирането на стадиона „Людски врът”, започва и ерата на спортният директор Златко Захович в клуба. Под ръководството на именития словенски национал, роден в Марибор, „виолетовите” се превръщат не само в редовен участник в евротурнирите, но и в заплаха за футболните грандове на стария континент.

В последните пет сезона „Марибор” участва в два пъти в групите на „Лига Европа”, като през 2012 побеждават „Олимпиакос” у дома с категоричното 3:0. През 2014 г. дори излизат от групите на турнира, но бъдещият шампион „Севиля” ги отстранява още в първата елиминация.

Със сигурност обаче почитателите на клуба се гордеят най-много с участието в груповата фаза на Шампионска лига през сезон 2014/2015 и с трите престижни равенства срещу „Спортинг”, „Шалке” и английския гранд „Челси”.

Тази година „виолетовите” ще се опитат да подобрят успеха си в Европа. За целта обаче първо трябва да отстранят „Левски”.

На помощ на „Марибор” ще се притекат хората, които дори в трудните моменти не изоставиха клуба – феновете. Противниците на „сините” в срещата днес се славят с една от най-лоялните публики в Словения.

След разпада на Югославия през 1991 г., повече от 25% от жителите на Марибор са безработни, въпреки това посещаемостта на „Людски врът” не спада. Именно „виолетовите” държат рекорда за най-многобройна публика в словенския футбол.

Освен в Марибор, привърженици на клуба има в цяла Словения. През 2013 г. те започват да организират т.нар. „бази” – места, в които феновете се събират, за да гледат заедно срещите.

Най-активната фракция на клуба се нарича „Виоле Марибор” и е основана през 1989 г. По традиция тя заема най-южната трибуна на стадиона и пътува навсякъде с отбора. В нейните редици има записани повече от 1000 привърженици, които чакат с нетърпение  „вечното дебри” в словенския футбол срещу наследника на Олимпия (Любляна) - "Бежиград".

Снимка: Getty Images

Днес на „Виоле Марибор” ще се противопоставят голяма група от „сини” привърженици, които ще подкрепят „Левски” в мача от втория предварителен кръг.

За всички почитатели на софийския клуб, които нямаха възможност да пътуват до Словения, bTV Action ще предава срещата с „Марибор” пряко от 20:00 ч. Гости в студиото на Йордан Георгиев ще бъдат Димитър Телкийски и Георги Чиликов.