на живо

Мираж ли ще е поредното световно първенство?

Всичко, което трябва да знаем преди новите квалификационни битки на България

Getty Images

След броени дни България започва участието си в квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. с домакински двубой срещу Люксембург.

На националите ни, както винаги, е нужна подкрепа и оптимизъм преди новия квалификационен цикъл, но сякаш този път Мондиал 2018 реално изглежда като химера за „лъвовете”.

Възпитаниците на селекционера Ивайло Петев са в група „А” с отборите на Франция, Холандия, Швеция, Беларус и Люксембург.

България

Отборът ни не се е класирал от 12 години на голям форум (за последно Евро 2004 в Португалия). Ако и този път не успеем пък ще се навършат точно 20 години от последното ни участие на световно първенство (Мондиал 1998 във Франция).

Снимка: Lap.bg
Ивайло Петев със сигурност ще опита да промени състава с включване на няколко нови лица като защитника на ЦСКА-София Божидар Чорбаджийски, бранителя на „Левски” Димитър Пиргов, полузащитника на „Локомотив” (Пловдив) Мартин Райнов, нападателя на „Берое” Георги Божилов и контузения за момента нападател на ЦСКА-София Преслав Йорданов.
Снимка: Getty Images
По всяка вероятност схемата на игра на тима отново ще е 4-2-3-1, като капитанът Светослав Дяков обичайно ще е в сърцето на халфовата линия, а най-опитният футболист в селекцията Ивелин Попов (над 60 мача и 12 гола) често ще променя мястото си на терена – крило, атакуващ халф или централен нападател.
В евроквалификациите през миналата година България постигна само една победа у дома – 2-0 срещу Азербайджан и два успеха като гост – 2-1 срещу Азербайджан и 1-0 срещу Малта. „Лъвовете” събраха общо 11 точки и се класираха на четвъртото място зад Норвегия, Хърватия и Италия, а зад тях останаха азерите и малтийците.

В квалификациите за Мондиал 2018 само първият отбор в групата се класира директно, а вторият може да получи право за бараж. Това поставя България в доста трудна ситуация.

Франция

Снимка: Getty Images
Финалист от Евро 2016 отборът на Дидие Дешан изглежда и като един от големите фаворити за шампион от световното първенство след две години. В състава блестят имената на централните бранители Лоран Кошчелни („Арсенал”) и Рафаел Варан („Реал" Мадрид), на най-скъпия футболист в света Пол Погба („Манчестър Юнайтед”), на голмайстора от европейското първенство Антоан Гризман ("Атлетико" Мадрид) и на още куп други футболисти от най-висока класа.

Французите са фаворит за първото място в групата, но ние имаме своя коз в сблъсъка с тях - традициите. В статистиката България има 7 победи срещу Франция, 1 равенство и 6 загуби. Всичките ни загуби в квалификации срещу „петлите” са дошли на френска земя, като Франция никога не е побеждавала националния ни тим в България.

Холандия

Снимка: Getty Images
Крах в евроквалификациите изненадващо изхвърли тима на Дани Блинд от Евро 2016. На 1 септември пък "лалетата" загубиха в контролен двубой у дома от Гърция с 1-2. 

Днес по-мотивирани отвсякога холандците едва ли ще допуснат нов пореден провал. По всичко изглежда, че те са сериозният фаворит за второто място в групата и за място на баражите.  

Неостаряващия „двигател” на Холандия Уесли Снайдер отново ще е основна фигура в тима. В центъра на защитата пък ще действа универсалният боец на „Манчестър Юнайтед” – Дейли Блинд, син на наставника на холандците. 

В предни позиции Дани Блинд ще разчита на бързи крила като Куинси Промес („Спартак" Москва), Лусиано Нарсинг (ПСВ) и разбира се на изключително опитния, но често контузен, Ариен Робен („Байерн" Мюнхен). В центъра на нападението пък за мястото до голяма степен ще спорят Люк де Йонг (ПСВ), Бас Дост („Спортинг”) и Винсент Янсен („Тотнъм”). 

Балансът ни дотук в мачовете с Холандия е напълно равен – по 2 победи за двата тима и 2 равенства. 

Швеция

Снимка: Getty Images
Без своя „крал” Златан Ибрахимович шведите със сигурност ще разглеждат по различен начин в световните квалификации, но е трудно да се предвиди дали промяната ще е положителна или отрицателна. 

Ибрахимович изигра последния си мач на Евро 2016, където шведите спечелиха само една точка, отбелязвайки само 1 гол в три мача. 

Лидери в атаката на възпитаниците на новия селекционер на отбора Ян Андерсон при липсата на Ибрахимович ще са Маркус Берг („Панатинайкос”) и Джон Гуидети („Селта Виго”).

Шведите са един от най-трудните съперници на България, като „лъвовете” имат само 2 победи и 2 равенства от 12 мача между двата тима.

Беларус

Снимка: Getty Images
През вече далечната 2007 г. България постигна две победи в двете си евроквалификации срещу Беларус (2-0 като гост и 2-1 у дома). Оттогава сме си разменили по една победа с беларусците в приятелски мачове.

Беларус никога в историята си не се е класирал за европейско първенство или световно първенство и това както недостатък, така е и мотивационен тласък за възпитаниците на Александър Хацкевич. Шансовете на беларусците изглеждат малки, но това по никакъв начин не значи, че ще ни е лесно срещу тях.

Люксембург

Снимка: Getty Images
Единственият тим в групата срещу който България може категорично да се чувства фаворит. 12 победи за „лъвовете” в 12 мача срещу Люксембург.

Тимът също никога не се е класирал на голям форум. В квалификациите за Евро 2016 завърши на пето място в групата си, като изпревари Македония, а преди това пък зае последното място в квалификационната си група за Мондиал 2014. Треньор на Люксембург от 2010 г. насам е Люк Холтц.

Програмата

Снимка: Getty Images
България започва с домакинство именно на Люксембург на 3 септември, където с евентуална победа можем да стартираме подобаващо. Веднага следват обаче гостувания на Франция и Швеция, които до голяма степен може бързо да ни върнат отново на земята. Пълната програма:

06.09.2016 БЪЛГАРИЯ - Люксембург

07.10.2016 Франция - БЪЛГАРИЯ 

10.10.2016 Швеция - БЪЛГАРИЯ 

13.11.2016 БЪЛГАРИЯ - Беларус 

25.03.2017 БЪЛГАРИЯ - Холандия 

09.06.2017 Беларус - БЪЛГАРИЯ 

31.08.2017 БЪЛГАРИЯ - Швеция 

03.09.2017 Холандия - БЪЛГАРИЯ 

07.10.2017 БЪЛГАРИЯ - Франция 

10.10.2017 Люксембург - БЪЛГАРИЯ 

Изводът

Снимка: Getty Images
Жребият отреди една от най-трудните възможни квалификационни групи за България по пътя към световното първенство в Русия през 2018 г. В ролята си на аутсайдер за възпитаниците на Ивайло Петев сега остава или да изиграят поредния безличен квалификационен цикъл, или да изградят стил на игра и да постигнат резултати, с които дори и да не оставят следа в световната футболна история, то поне да останат с гордост в българската такава.