на живо

Мирела Демирева и Тити Папазов: Вълшебната Коледа и надеждата за още успехи

С какво ще запомнят 2021 г. сребърната олимпийска медалистка и баскетболният треньор?

Мирела Демирева и Тити Папазов: Вълшебната Коледа и надеждата за още успехи

Краят на годината - време за равносметки и за изводи. Как преминаха 12-те месеца на сребърната олимпийска медалистка от Рио де Жанейро във високия скок Мирела Демирева и баскетболния треньор Константин Папазов? 

Ден след Коледа двамата разказаха за коледните си трепети в предаването "Тази неделя".

"Миналата година не празнувахме. Тази празнувахме. Беше много хубаво, липсваше ни. Събрахме се семейството. Решихме да празнуваме, защото всички сме ваксинирани. Аз пътувам често и се тествам често. Събрахме се, имаше трапеза, беше наистина страхотно, че може да бъдем заедно, да се отпуснем, да бъде както преди. Беше една много приказна Коледа, изпълнена с обич. След като се ваксинирахме, доста се отпуснахме, може свободно да общуваме един с друг, COVID не съществуваше толкова като тема на масата този път", разказа Мирела.

Папазов празнува заедно с порасналите си синове Александър и Димитър-Желко, който стана част от семейството, след като през 2006 г. рождената му майка го изостави, а той му даде дом, обич и възпитание. 

Снимка: Lap.bg

"Бяхме заедно. Това е най-семейният празник. Като всяка година бяхме семейството ми и семейството на сестра ми и нейните синове. Традиционно прекарахме, както трябва да бъде всяка една Коледа. Естествено вече в последните близо 2 години пандемията световно обсебва човечеството, но вече свикнахме. В началото всичко беше неизвестно. Научихме се да живеем с тази болест. Като че ли този стрес, който изживявахме в началото, сега е доста по-утихнал в съзнанието. Става част от нашето ежедневие. Дай Боже да я преборим дотолкова, че максимално да бъдат ограничени проблемите и човешките животи запазени", разказа баскетболният треньор.

Мирела Демирева от години живее в Нидерландия, където тренира. Тя разказа за разликите между българите и местните. А най-очевидни са те в процеса на поставяне на ваксини срещу коронавирус.

Снимка: Lap.bg

"Двете общества - нашето и тяхното, са доста различни. Има и исторически предпоставки за това. На пръв поглед въпросът там беше не "Дали ще се ваксинираш?", а "Кога ще се ваксинираш?". Там процентът е доста по-висок - над 80% имат две дози, започнаха и бустерните. Холандците работят много заедно, те са сплотено общество. При нас има едно наследено недоверие в институциите. Холандците много вярват. Когато някой лидер излезе и каже, че ваксините помагат, обществото му вярва и работят заедно", каза тя.

"Българинът има голям проблем с доверието. Убеден съм, че ние сме една от страните, които на всяко нещо намира свръх нелогично обяснение. Това се отразява и на нашата народопсихология. Нямаме я тази здравна дисциплина, която присъства в по-развитите европейски държави. Ние ходим на лекар, когато имаме симптоми, преодолявайки първите симптоми с нехайство, воля, което е много лошо. Но във времето и на това ще се научим", добави Папазов.

През 2021 г. Демирева участва на вторите олимпийски игри в кариерата си. В Токио тя стана 12-та.

Снимка: Lap.bg

"За мен 2021 г. беше олимпийските игри в Токио. Много е трудно да се правят равносметки. Щастието на човек се гради на това човек да живее в баланс със себе си в едно споделено общество. За мен начинът, по който правя спорт е много важен. Това е философия на живот. Той спомага за изграждане на един по-добър свят. Щастлива съм, че запазих принципите си, трудих се честно, имах търпението. В крайна сметка за всички годината ще донесе много опит. Много хора са се сблъсквали с трудности. Сигурна съм, че ще сме много по-силни и много по-сплотени и всички ще работим заедно", обнадеждена е лекоатлетката.

Папазов сподели на какво се опитва да научи вече порасналите си синове.

"Най-важното е отделният човек да е отговорен за обществото. Какви трябва да са неговите ценности. Най-важното е един човек да е честен към себе си и околните. И да бъде дисциплиниран. Това са два фундамента, на които се изгражда едно успешно бъдещо ежедневие. Всяка година сме устроени да правим равносметка и дори да е много успешна годината, живеем и вярваме, че следващата ще бъде още по-добра"