на живо

МОК открехна вратата пред руските лекоатлети за Рио

"Чистите" атлети все пак ще могат да се състезават под руски флаг на олимпийските игри

Getty Images

Международният олимпийски комитет потвърди колективната забрана на руските лекоатлети да се състезават на олимпийските игри в Рио.

Шанс пред спортистите да участват, все пак има. Всеки сам за себе си трябва да докаже, че не е употребявал допинг.

Tова означава, че за момента руските атлети ще имат само индивидуални състезателни права, но след като докажат, че са "чисти".

Президентът на МОК Томас Бах заяви на пресконференция след спешното съвещание в Лозана, че комитетът има "сериозни съмнения в презумцията за невинност" на атлетите.

Атлетите, които искат да участват, ще трябва да преминат международни тестове или тестове, наблюдавани и одобрени от международните спортни власти. Тестове от съмнителни лаборатории няма да бъдат приемани.

Тези, които бъдат определени като "чисти" от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), ще могат да се състезават на олимпийските игри в Рио под руски флаг, а не под неутрален или олимпийски.

Бах добави, че ще се свика извънредна световна конференция за допинга през следващата година, където темата ще бъде обсъждана "открито и прозрачно".

"Трябва да направим нашите отговорности по-ясни... трябва да сме по-прозрачни. Всички трябва да могат да разберат по-добре кой какво прави и кой е отговорен за това", добави Бах.

МОК обяви уважени и потвърждение на действията на Международната федерация по лека атлетика, която извади от международно участие руснаците, включително и за олимпиадата.

По-рано обаче руският олимпийски шеф Александър Жуков заплаши, че "чистите" руски атлети ще обжалват колективното изключване пред арбитражния съд в Лозана.

Последвалото решение на МОК вероятно ще обезсмисли заплахата.