на живо

Новата Шампионска лига - кошмар за малките клубове

Страни като България ще бъдат сериозно ощетени от готвените промени

Богатите клубове от големите първенства затягат все по-здраво хватката си върху бъдещия формат и финансовите постъпления в Шампионската лига. Преговорите с УЕФА са на финалната права и това ще сложи край на заплахите на грандовете, че ще се отцепят в алтернативна Европейска суперлига.

По всичко личи, че новата сделка ще гарантира на отборите от топ първенствата както повече места в груповата фаза, така и солиден дял от наградния фонд на надпреварата, който вече надхвърля 1 млрд. евро. Предстои серия от срещи между клубовете и членовете на изпълнителния комитет на УЕФА, след което да бъде утвърден окончателният вид на Лигата в периода 2018-2021. Очаква се някои от промените да бъдат оповестени на пресконференция още в петък.

В ролята на големия печеливш влизат италианските тимове. Серия А ще получи четири директни места в групите в сравнение с едва две в сегашния формат. Испания, Англия и Германия също ще бъдат облагодетелствани - четвъртият им представител ще е бетониран в основната фаза и ще избегне риска да отпадне още в плейофите през август.

Освен това се предвиждат протекции за исторически клубове с глобална фенска маса, а някои мачове ще бъдат изтеглени за уикенда вместо в средата на седмицата.

Разбира се, промените ще бъдат въведени за сметка на тимовете от малките страни. Тъй като Испания, Германия, Англия и Италия на практика ще пласират половината от участниците в груповата фаза, държави като България например ще бъдат солидно ощетени, а техните шампиони ще трябва да преминават през далеч по-трудни квалификации в конкуренцията на общо 50 отбора.

Всичко трябва да бъде договорено преди маркетинговият отдел на УЕФА да продаде телевизионните права и рекламните позиции за Шампионската лига и Лига Европа за следващия тригодишен период. Най-вероятно това ще се случи непосредствено преди изборите за президент на централата, насрочени за 14 септември.