на живо

Обамеянг вече няма да се прави на "Спайдърмен"

На терена маските са забранени

Getty Images/Guliver Photos

В сряда вечер при победата за Суперкупата срещу Байерн, играчът на Борусия Дортмунд Пиер – Емерик Обамеянг се израдва на своя гол по нестандартен начин. Докато неговите съотборници го прегръщаха, той надяна маска на „ Спайдърмен” и обра овациите на публиката. Нещо подобно Обамеянг вече беше правил докато играеше във Франция, преди години, затова му лепнаха и прякор свързан с човека - паяк. Сега Пиер - Емерик демонстрира този номер за първи път по немските терени.

За първи и последен път, както се оказва.

В Германия това е забранено. В параграф 12 на правилника на Германския футболен съюз/ГФС/ ясно пише, че един футболист трябва да бъде официално предупреден, ако закрие лицето си с маска или друг подобен предмет. На футболиста трябва да бъде показан жълт картон. Сега съдията Гагелман не го направи, но в съобщение на ГФС се казва, че това е задължително в подобни случаи и засега е направена забележка само на съдията.

Така патентът на Обамеянг си е негов, но остава също така в миналото. Шефовете на тима и треньорът Клоп също казаха, че не желаят занапред да има разправии за такива неща, още по- малко искат играчи на техния тим да получават жълти картони за подобни изяви.