на живо

Олимпийски злодеи. Най-отрицателните персонажи в Рио

Лъжци, доносници, грубияни...

Героите на олимпийските игри в Рио са ясни. Някои записаха имената си в златните страници на историята - например Юсейн Болт и Майкъл Фелпс. Други се отличиха с голямото си сърце, трети помогнаха на изпаднали в беда съперници. Кои обаче са злодеите? Онези отрицателни персонажи, които ще запомним заради грозните им постъпки?

Лъжец, лъжец!

Американският плувец Райън Лохте има 12 олимпийски медала, но вече е популярен най-вече като патологичен лъжец. Той изфабрикува въоръжен обир, на който уж станал жертва заедно с трима свои съотборници. Бразилската полиция обаче изясни случая и се оказа, че всъщност именно плувците са престъпили закона и са вандалствали в местна бензиностанция. Впоследствие Лохте поднесе извиненията си, но така или иначе бе изоставен от най-верните си спонсори.

Приятелят-доносник

Французинът Махидин Мехиси-Бенабад не позволи на кенийската звезда на 3000 метра стийпълчейз Есекел Кембой да приключи олимпийската си кариера с медал. Кебмой финишира трети, но така и не получи бронзовото отличие. Мехиси-Бенабад подаде протест и съобщи, че съперникът му е престъпил ограничителната линия при преодоляване на едно от препятствията. Така именно Махидин се качи на почетната стълбичка. Регламентът бе спазен до последната буква, но едва ли същото можем да кажем за олимпийския дух...До този момент Кембой смяташе Мехиси-Бенабад за свой приятел. Той остана толкова разочарован от постъпката му, че реши да продължи кариерата си до световното в Лондон през 2017 г.

Туристи и нищожества

Президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили и селекционерът на руския национален отбор по бокс Александър Лебзяк се изложиха с груби обиди по адрес на своите подчинени. Мамиашвили използва израза "жалки нищожества" след пораженията на Валерия Коблова и Наталия Воробева във финалните схватки. Часове по-късно дори зашлеви шамар на на Инна Тражукова, която се закани да го даде на съд. А Лебзяк определи боксьорите като "туристи и лигльовци".

Да не подадеш ръка

Египетският джудист Ислам Ел Шехаби отказа да се ръкува с израелския си съперник Ор Сасон, от когото загуби още в първия кръг. Освен това Ислам отказа да изпълни и традиционния поклон и напусна татамито. МОК го порица, а Египетският олимпийски комитет го прати незабавно у дома.

Студена война

Американската плувкиня Лили Кинг отказа да поздрави рускинята Юлия Ефимова, която изпревари във финала на 100 метра бруст. Тя твърдеше, че съперничката й въобще не е трябвало да бъде допусната в басейна заради старите й допинг провинения.

Банда страхливци

Вратарят на женския футболен отбор на САЩ Хоуп Соло се превърна в най-освирквания спортист в Рио. Местните фенове не й простиха острите коментари за Бразилия. Соло открито се страхуваше от вируса Зика и дори си позволи да позира със защитна маска. След поражението в полуфинала срещу Швеция тя нарече съотборничките си "банда страхливци". А социалните мрежи бяха залети от мнението, че тя самата е страхливка.

Несръчните медици

Медиците от бърза помощ, които изтърваха от носилката контузен френски гимнастик, се превърнаха в интернет атракция. Състезателят и без това страдаше адски заради счупения си крак, а допълнителната порция болка му дойде в повече.

Стриптийзьорите от Монголия

Монголският борец Ганзоригиин Мандахнаран не успя да се превърне в герой на игрите. Той не успя да се пребори за бронза, но тогава на тепиха излязоха неговите треньори. Бесни от съдийското решение, те останаха само по бельо.