на живо

От 1 януари 2022 г: Параолимпийците ще получават 64% от премиите на олимпийците

ММС направи поправка в наредбата

Reuters

Премията за параолимпийско злато се увеличава от 20 на 64%, каквато е за призьорите на световни и европейски първенства, съобщиха от пресцентъра на спортното министерство.

В информацията, изпратена до медиите, пише, че министър Андрей Кузманов е изпълнил поетия ангажимент към българските параолимпийци за увеличаване на финансовите награди за отличия от параолимпийски игри.

Поправката в Наредба №5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица е факт и от днес на сайта на ММС и на Портала за обществени консултации е публикуван проектът за обществено обсъждане, чийто срок е едномесечен.

Снимка: Lap.bg

Спортният министър Андрей Кузманов се ангажира с промяна на Наредбата веднага след края на параолимпийските игри в Токио. Той проведе срещи с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов, както и с представители на Българската параолимпийска федерация. Кузманов бързо предприе необходимите действия, за да бъдат удовлетворени желанията на родните параатлети за по-достойно премиране на успехите им, пише още в съобщението.

"Олимпийските игри са най-висшият спортен форум и успехите, постигнати на Игрите, са върхът в кариерата на всеки спортист. Именно затова с екипа ми направихме тази промяна", заяви министър Андрей Кузманов.

Наредбата влиза в сила от 1 януари 2022 г. Повишеният размер на наградите на спортистите ще доведе и до увеличение на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на атлетите.

По сега действащата Наредба №5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица премията за параолимпийците е 20%, а за световни и европейски първенства – 64%.

"Постъпилите предложения са разумни и необходими с оглед постигане на оптимална справедливост при определяне на премирането на спортистите, постигнали призови класирания на параолимпийски игри, съотносима с техните постижения. Обоснована е необходимост, размерите на еднократните парични награди на спортисти – медалисти и призьори от параолимпийски игри, да бъдат установени при спазване на определена пропорционалност и съотносимост с еднократните парични награди на спортисти – медалисти и призьори от олимпийски игри. Очакваният резултат от приемането на наредбата е премиране с парични награди на най-значимите постижения в най-престижния международен форум за спортисти с увреждания, като по този начин се стимулират спортистите, издигащи престижа на българския спорт", са мотивите за промяната в Наредба №5.

Снимка: bTV

Проектът не предвижда разходването на допълнителни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата, необходими за изплащане на наградите, като функция на провежданите състезания от международния спортен календар, ще бъдат предвиждани в бюджета на ММС.

Това е първата поправка в Наредба №5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. В същия размер се запазват паричните награди на параатлетите за световни и европейски първенства. В едномесечния срок за обществено обсъждане всички федерации, клубове и заинтересовани лица могат да направят предложения.

В средата на септември Християн Стоянов и Ружди Ружди повдигнаха темата за премиите при медали от параолимпийски игри, които са нищожни в сравнение със сумите, които получават призьорите от олимпийските игри.

Докато сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., за Стоянов и Ружди са отредени по едва 16% от тази сума, или 32 000 лв.

Поправката в наредбата, която влиза в сила от 2022 г., означава, че медалистите ни параолимпийските игри в Токио няма да получат повече от тези първоначално предвидени 32 000 лв.