на живо

От нелегален имигрант до олимпиeц (ВИДЕО)

Акваси Фримпонг - доказателството, че мечтите се сбъдват, когато се бориш за тях

Ганаецът Акваси Фримпонг винаги ще помни недалечното минало, когато се радва дори на бутилка "Kока Кола" за Коледа. Не е забравил и живота на нелегален имигрант в Холандия, както и неприятното чувство постоянно да се притесняваш за бъдещето. Той преодолява трудностите, пред които е изправен, и сега се състезава в скелетона на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Израснал във втория по гъстота на населението град в Гана – Кумаси, в едностаен апартамент заедно с баба си, брат си и още 8 деца на площ от само 4 кв.м., Фримпонг мечтае да стане професионален спортист и да участва на олимпийски игри. Рано осъзнава, че мечтите не винаги се сбъдват, но не се отказва и на 8-годишна възраст заминава при майка си в Холандия, където заживява като нелегален имигрант. Амбициран да се впише в новата среда и да може да комуникира с връстниците си, той се снабдява с книги от местната библиотека и започва да учи холандски. В ранните години на своето образование Фримпонг се занимава с лека атлетика, а негов треньор е суринамският олимпиец Сами Монселс.

Акваси се явява на Младежкото холандско първенство по лека атлетика на закрито през 2001 г. (едва два месеца, след като е започнал да тренира) и остава само на 0,01 сек. от попадане във финала. През лятото на същата година ганаецът отново за малко не стига до финал и в спринта на 100 метра.

„Попитах треньора си какво трябва да променя, за да стана шампион. Той ми каза, че най–важно е да бъда дисциплиниран и всичко започна от там” – споделя Фримпонг. През 2003 г. Акваси Фримпонг става младежки шампион на Холандия на 200 м.

„За 18 месеца не само станах най–добър в града, но станах и най–добрия в страната и спечелих моя първи златен медал. Тогава повярвах, че всичко е възможно, стига истински да го пожелаеш и да повярваш в себе си”.

Точно по това време се появява и очакваната спънка за Фримпонг. Предлагат му да се състезава за Холандия, но той с неохота отказва и заявява пред треньорите, че е изгубил своя паспорт, защото иначе е ясно, че ще го разкрият, че е нелегален. Акваси обаче продължава да се доверява на своите треньори и през 2004 г. е приет в престижния амстердамски колеж – „Йохан Кройф”. Ганаецът записва специалност „Връзки с обществеността, маркетинг и комуникации” и става „Чуждестранен студент на годината”. Заради своя нелегален статут обаче не може да замине за Барселона, където трябва да получи своята награда. Лично футболната легенда Йохан Кройф пристига в Амстердам, за да му я връчи.

След продължителна борба през 2008 г. Фримпонг най–после официално получава права да пребивава в Холандия, което означава, че вече спокойно може да се концентрира върху тренировките и неговата цел да участва на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

Но тъкмо след като мечтите му най–сетне изглеждат близо до сбъдване, биват разбити. Ганаецът получава контузия в ахилеса и е принуден да сложи край на кариерата си като спринтьор. Дори и тези новини не успяват да го откажат от олимпийската мечта и Акваси сменя лекоотлетическата писта с ледения улей. Той намира място в холандския отбор по бобслей за Зимните игри в Сочи през 2014 г.

„След като пропуснах олимпийските игри в Лондон през 2012 г., треньорът на холандския отбор по бобслей – британката Никола Миничело (световна шампионка в двуместния бобслей от 2009 г.), ми предложи да се присъединя към него.

"Имах своите съмнения, но си спомних за филма „Леден болид” (филм за ямайски спринтьори, които се прехвърлят в зимните спортове и сформират първия Олимпийски отбор по бобслей на страната) и си помислих „Щом ямайците могат да го направят, мога и аз!” – споделя Акваси Фримпонг.

В последния момент на хоризонта се появява ново разочарование. Акваси не се класира за олимпийските игри. За да се издържа, се разделя с колата си и започва да продава прахосмукачки от врата на врата.

Треньорът на Фримпонг по бобслей го насочва към друг зимен спорт – скелетон.

„Наистина не мислех, че искам да правя това. Трети вид спорт… Беше ме страх да не се разочаровам за пореден път. Моята жена обаче е тази, която ми каза: „Хей, не искам да станеш на 99 години и да мрънкаш за твоята олимпийска мечта”

Така Фримпонг намира сили да се пробва в скелетона и незабавно се влюбва в този спорт. Да станеш експерт обикновено отнема от 4 до 6 години, но ганаецът успява за по–малко от 2. До края на 2016 г. заема 95–то място в световната ранглиста, а за да участва на олимпийските игри трябва да влезе в първите 60. Акваси участва в стартове по цял свят и на 15 януари 2018 г. става ясно, че ще получи квота за Пьонгчанг.

Там Акваси Фримпонг се спуска с необичаен предпазен шлем. На него има нарисуван заек, който бага от устата на лъв, а ето и какво символизира това: „Лъвът са лошите хора и лошите неща, който са ми се случили, а сега в Пьонгчанг след 15 години опити да се състезавам на олимпийски игри, аз съм заека, който успява да избяга от проблемите, да се спаси от захапката на лъва”.

Днес той завърши последен 30-ти в първите два манша в скелетона, но независимо от неговото представяне в Южна Корея, той ще остане герой в родната му Гана, където го наричат "Гана в 60 секунди”.