на живо

От първо лице: Сблъсъците между фенове в Марсилия

Руски журналист, свидетел на боевете, анализира плюсовете и минусите от ситуацията

Reuters

Руските фенове в Марсилия са имали три предимства пред английските привърженици, с които си спретнаха меле преди мача между двете държави от груповата фаза на Европейското първенство.

Според журналиста Дмитрий Егоров, който следи отблизо събитията по улиците на града, привържениците на „Сборная” са били обединени, въпреки клубните си различия. Целта на първоначалните им набези не са били феновете на „Трите лъва”, а тези на местния Марсилия.

В града футболните фенове са много, а по-голяма част от тях са мюсюлмани. Привържениците на Русия съзнателно са търсили конфликт именно с тях.

Не на последно място, Егоров твърди, че след първото сбиване между двете агитки, руснаците са намерили нов стимул. Въпреки числения превес на английските запалянковци, феновете на Русия не пострадали тежко и били категорични, че трябва да докажат, че са новите главатари на ултрас-културата.

Привържениците на „Сборная” всъщност са компактна група от Москва, Орел и Самара. Именно те стартирали конфликта преди срещата Англия - Русия.

Компанията от около 30 руски привърженици атакува своеволно заведенията, в които англичаните се забавляват преди мача. Ситуацията се разиграва на централния площад в Марсилия.

Преследването между двете агитки се насочва през малките улички на града към плажа, като към руската група се присъединяват и фенове от организираните фракции на московските Зенит и Локомотив. Именно тогава в спора се включва и трета страна – привържениците на местния Марсилия. Според Егоров, те са първите, които използват в боя и подръчни средства – бутилки и столове.

В опит да укроти увеличилата се група, която оставя след себе си разруха по местните заведения, марсилската полиция изпраща 50 полицаи, които разпръскват тълпата със сълзотворен газ.

Егоров изтъква като основна причина за гнева на привържениците не просто фенските различия, но и липсата на каквато и да е забрана за употреба на алкохол в града.

-Колко струва бирата?

-Две евро.

-Глупости, днес е безплатно!

Това е един от диалозите между привърженици и местен продавач. След тези думи магазинът е ограбен и потрошен.

Преди мача двете агитки избират различни улици за да се предвижат до стадиона, което предотвратява още конфликти, но журналистът е категоричен, че френските власти не са били подготвени за подобна ситуация.

Заради конфликтите, руската и английската федерации получиха предупреждение от УЕФА, че двата тима могат да бъдат изхвърлени от шампионата.

Егоров все пак изтъква и един плюс от сбиванията, при които пострадаха 35 души, а един е все още в критично състояние. Френските власти вече обръщат повече внимание на агресивните фенове. Доказателство за това е и забраната за продажба на алкохол около спортните съоръжения.