на живо

От затворника Паоло Роси до аферата Тапи – уредените мачове в европейския футбол

Италия е меката на черното тото, в Англия променят правилника заради кавга между трима играчи

Уредени мачове във футбола? Това е бизнес за милиони, който никога няма да спре, колкото и ожесточена на моменти да е войната срещу него. Липсата на доказателства потулва завинаги стотици случаи, в които се е играл мач, чийто резултат е бил договорен много преди съдията да надуе свирката за първия сигнал.

Така е не само във футбола. Има черно тото и в баскетбола, има и във волейбола, има и редица други спортове, в които е пълно с борци за честна игра, които първи скачат пред камерите и размахват пръст. Но Цар Футбол е най-отпред в редицата. И когато говорим за нерегламентирани залози, то България се нарежда някъде много далеч назад по веригата.

Нека си припомним някои от най-знаковите скандали през годините:

ИТАЛИЯ

Апенините са меката на уредените мачове във футбола от десетилетия. Първият голям скандал с черно тото там пламва през сезон 1979/80. Грандът „Милан” е изваден от Серия А заради уредена победа над „Лацио” с 2:1 на 6 януари 1980-а. Трийсет футболисти от първенството, които играят за други отбори, са със спрени права за различен период от време. Сред тях е и суперзвездата на италианския футбол Паоло Роси. По това време нападателят е на гребена на вълната, на 25 години е и носи екипа на „Перуджа”. Местната федерация го дисквалифицира за 24 месеца, а той влиза и в затвора. Обвинен е, че участва в уредени срещи и че е главно действащо лице в уреденото равенство между неговия отбор и „Авелино” – двубой, в който Роси вкарва два гола. Срещата се играе на 30 декември 1979-а и завършва 2:2.

Голмайсторът е осъден на 3 години – най-тежката присъда измежду всички замесени, а обвиненията срещу него са, че е разделил 3 милиона италиански лири със свои съотборници само за този нечист мач.

„Милан” и „Лацио” са изпратени в Серия Б, на „Перуджа” и „Авелино” са отнети точки, а сред играчите има и такива, на които състезателните права са спрени доживот.

Наказанието на Роси изтича месец преди световното първенство в родината му през 1982 г. Той се завръща триумфално в националния отбор, отбелязвайки хеттрик срещу Бразилия за 3:2 на четвъртфиналите, бележи два гола за 2:0 срещу Полша на полуфиналите, а във финала срещу Западна Германия открива резултата, след което Скуадра Адзура триумфира с 3:1 и печели Мондиала. Роси е голмайстор на световното с 6 попадения, връчват му „Златната обувка”, а впоследствие и „Златната топка” на списание „Франс Футбол” за футболист №1 за 1982-а.

През 1998 г. гръмва друг скандал в Италия. „Емполи” прави неуспешен опит да си гарантира победа срещу „Сампдория”. На клуба са отнети 2 точки. Други два отбора също са разследвани – „Венеция” и „Бари”, но поради липса на доказателства не се стига до наказания.

В началото на новото хилядолетие историята на Апенините се повтаря. Този път в епицентъра на престъплението са футболисти на „Аталанта”, които нареждат резултата от мача си срещу „Пистоезе” за купата на страната. Съмненията върху двубоя падат, когато са засечени голямо количество залози в букмейкърските компании с познат резултат през първото полувреме 1:0 и краен 1:1.

ФРАНЦИЯ

„Олимпик” попада под ударите на закона заради обвинения в договаряне на победата в последния мач за сезон 1992/93 от френската Лига 1 срещу „Валансиен”. Двубой, с който тимът от Марсилия става шампион. Титлата обаче е отнета на клуба, защото доказателствата са толкова неоспорими, че „Олимпик” изхвърча от френския елит. Президентът на клуба Бернар Тапи дори влиза в затвора заради корупция.

През същия сезон остават съмненията и върху срещата от полуфиналите на Шампионската лига срещу „Спартак” Москва. Елиминационна битка, която французите печелят с разгромния резултат 6:0 и така се класират за финала в турнира. Впоследствие в него „синьо-белите” триумфират с най-ценния трофей в европейския клубен футбол след 1:0 срещу „Милан”.

АНГЛИЯ

През 1960 г. трима футболисти на „Шефилд Уензди” залагат на мач на своя отбор. Възниква разпра за пари между самите тях, която стига до полицията. Играчите Тони Кей, Питър Суон и Дейвид Бронко в крайна сметка са извадени от състава. Този случай обаче води до много важна промяна в правилника на английската Висша лига, която гласи, че нито един футболист, треньор, съдия, асистент-съдия и служител на футболен клуб няма право да залага на мачове.

В средата на 80-те години на миналия век в европейския футбол на почит са подкупите не само с „финансови инжекции”, но и със скъпи подаръци и друг тип услуги, включително наемането на елитни проститутки, от които облага имат съдиите. В тази графа попада случай с участието на белгийския „Андерлехт”, който отстранява английския „Нотингам Форест” като заличава изоставането си от 0:2 в първия мач от елиминациите на полуфиналната фаза в Купата на УЕФА. Реферът в този двубой жестоко ощетява британците, а съмненията са, че той е бил подкупен от клуба-победител.