на живо

Отхвърлиха иска на американските футболистки за еднакво заплащане с мъжете

Световните шампионки ще обжалват

Getty Images

Искът на женския национален отбор на САЩ по футбол за еднакво заплащане с мъжете бе отхвърлен от съда.

През март 2019 г. 28 представителки на националния отбор заведоха съдебен процес срещу американската федерация, а няколко месеца по-късно дамите спечелиха четвърта световна титла, с което офанзивата им стана още по-сериозна.

В крайна сметка съдия Гари Клауснър от Окръжния съд в Калифорния е отхвърлил твърденията на жените, че са по-ниско платени от мъжете.

Искът за обезщетение бе в размер на 66 милиона долара.

Снимка: Getty Images

"Женският национален отбор (WNT) е бил по-добре платен, както кумулативно, така и средно на мач, отколкото мъжкият", обяви съдът в своето решение в петък. Все пак съдия Клауснър съобщи, че има по-ниско заплащане за пътувания, тренировъчни занимания и квартирни.

Говорителката на женски тим Моли Левинсън съобщи, че решението ще бъде обжалвано: "Шокирани сме и много разочаровани. Ще обжалваме това решение и няма да се откажем от нашата борба за равенство и еднакво заплащане".

Футболната федерация на САЩ разпространи съобщение, в което обяви, че "ще работи съвместно по очертаване на рамки за положително развитие на играта". 

Звездата на тима Меган Рапиноу, която спечели "Златната топка" и "Златната обувка" на световното първенство, коментира в "Туитър": "Ние никога няма да спрем да се борим за равенство".

Нападателката Алекс Морган добави: "Въпреки че сме разочаровани от тази новина, това няма да ни обезкуражи в нашата битка за равенство".

Случаят на женския национален отбор бе подкрепен и от представители на мъжкия тим, които разкритикуваха федерацията с декларация през февруари: "Федерацията продължава дискриминацията срещу жените в техните заплати и работни условия".

Отношенията между женският тим и местната федерация са обтегнати от години. Това доведе и до оставката на президента на организацията Карлос Кордейро заради негови думи, че "жените притежават по-малко футболни качества от мъжете".

bTV призовава: останете си вкъщи!