на живо

Първите генералски униформи вдъхновили новия екип на националите (ВИДЕО)

"Лъвовете" излизат с фланелките в чест на Априлското въстание срещу Франция и Швеция

Българският национален отбор по футбол е в дълбока криза. Страната ни заема 74-ото място в ранглистата на ФИФА за септември - непосредствено след Бенин, Кабо Верде и Гвинея-Бисау. Феновете на стадион "Васил Левски" оредяват все повече. Не сме се класирали на голямо първенство от Евро 2004.

Наскоро потеглихме в поредните световни квалификации с инфарктна победа с 4:3 над Люксембург. После селекционерът Ивайло Петев си събра багажа заради оферта от "Динамо" Загреб, а наследникът му Петър Хубчев поема тима непосредствено преди кошмарните гостувания на Франция и Швеция. Някога звездите ни носеха екипите на "Барселона", "Байерн" и "Порто". Днес най-добрите са в "Спартак" Москва и "Палермо".

Да, ситуацията изглежда почти безнадеждна. Когато чисто футболните аргументи не достигат, идва ред на патриотизма и себераздаването. Именно това е идеята на Българския футболен съюз, който представи новите екипи за предстоящите двубои в Париж (7 октомври) и Стокхолм (11 октомври). Те са в памет на загиналите българи в Априлското въстание преди 140 години и заимстват от първите генералски униформи след Освобождението.

Интегрирани са няколко елемента от емблематичното за българската история събитие. На гърдите се завръща емблемата с лъв в щит. Възроденият символ е базиран на герба на цар Фердинанд I. Новата емблема представлява изправен в бойна поза златен коронован лъв, обърнат на дясна хералдическа страна. Щитът е в червен цвят, с характерен силует, познат от предишните гербове на България, като е специално разработен от дизайнера Иван Христов.

Детайлът във всеки екип е създаден от илюстратора Стефан Чинов. Вдъхновен от облеклото и българската шевица по време на Априлското въстание, той създава графичен знак, който съдържа може би най-силния и разпознаваем символ на Априлското въстание - черешовото топче, оградено от характерна за офицерската униформа шевица, заимствана от хвърковатата чета на Бенковски. В символа е заложен и текстът “Априль 1876 г.” Отзад на яките пише „Българи юнаци“.

Снимка: bTV

Нов е и дизайнът на екипите за гостувания – преобладаващо зелен цвят с червена диагонална лента.

"Този проект е продължение на партньорството ни с Joma. Заложили сме на патриотичната нотка - обясни заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев. - Няма да разкрия чия е идеята, защото сме екип. Аз водех комуникацията с Joma. Промоцията на новата екипировка съвпадна и с представянето на новия треньор".

Реализацията се е забавила поради факта, че базата на Joma е в Испания, докато изготвянето на екипите е в Азия. До края на месеца фланелките ще бъдат пуснати за продажба в новия онлайн магазин на футболната централа, а цените няма да бъдат по-високи от досегашните. Това означава, че феновете ще могат да ги купят за 85 лв.