на живо

Приятелски мач довел до създаването на Шампионска лига (СНИМКИ И ВИДЕО)

Преди 60 години един неособено популярен в момента тим е обявен за "Шампион на света”

През 50-те години на миналия век англичаните се провъзгласяват за най-добрите във футболно отношение. Те смятат, че тъй като са дали този спорт на света са №1. Англия преподава, а другите се учат.

Поданиците на кралицата обаче бързо осъзнават, че са се заблуждавали. През месец ноември 1953 година Унгария, която тогава разполага с играчи като Ференц Пушкаш, Нандор Хидегкути и Шандор Кочиш, изнася лекция на „трите лъва”. Маджарите първо размазват Англия с 6:3, а по-късно и със 7:1. Така те не оставят никакво съмнение в превъзходството си.

Медиите на Острова са разочаровани и определят играта на унгарците като „пример за красив атакуващ футбол.”

На следващата година тогавашният шампион на Англия Уулвърхямптън Уондърърс си урежда серия от контроли със силни чуждестранни отбори.

„Вълците” побеждават аржентинския гранд Расинг (Авеланеда), Спартак Москва, Селтик и Макаби Тел Авив. Единствено Фърст Виена измъква точка от англичаните.

За Уулвс обаче предстои едно последно изпитание. На 13 декември 1954 година в Западен Мидлендс пристига унгарският първенец Хонвед. В състава им е голяма част от националния тим на страната. Капитан е самият Ференц Пушкаш.

Мачът между Уулвс и Хонвед е приятелски, но никой не го приема като такъв. Второто полувреме дори е излъчено на живо по BBC. По това време само финалите за ФА Къп били предавани по телевизията. Това превърнало въпросната среща в голямо събитие.

8-годишния Джордж Бест, бъдеща легенда на Англия, също подкрепял Уулвс пред екрана.”Нямахме телевизор. Знаех, че когато предават мач трябва да започна да ритам топка в оградата на съседа г-н Харисън, десет минути преди началото му. Той никога не ми отваряше вратата веднага. Беше наясно, че съм запален футболен фен и ме караше да чакам до последно. Накрая се появяваше и ми предлагаше да гледаме мача, сякаш идеята току-що му е дошла. Това се повтаряше всеки път.”, разказва след време той.

Въпреки цялото внимание, насочено към срещата, тя изглежда решена още в 14-тата минута. Пушкаш и Мачош дават на Хонвед аванс от два гола. Всички смятат, че до края на мача Уулвърхямптън трябва да брани честта си и да не допуска загуба с голяма разлика. Стражът на англичаните Бърт Уилямс прави серия от великолепни спасявания, които задържат тима му в мача. Резултатът остава непроменен до почивката.

В паузата наставникът на домакините Стан Кълис нарежда на хората от щаба си да поливат и без това мокрия терен. Идеята му е условията да станат „приятно тежки”. През втората част Хонвед буквално потъва в калта. Унгарците са с къси ръкави и гащета, носят и леки обувки, което рязко контрастира с вида на шампионите на Англия.

Това връща Уулвс в мача. През втората част „вълците”, водени от капитана си Били Райт, установят контрол в средата на терена и започват да притискат унгарците.

Вратарят на гостите успява да запази мрежата си суха едва 4 минути. В 49-тата Джони Хенкъкс – нападателят, известен с това, че е висок едва 162 см, е фаулиран в наказателното поле. Той реализира отсъдената дузпа и Уулвс намалява изоставането си. В 75-тата минута Рой Суинборн изравнява, а минута по-късно отбелязва и победния гол. 3:2 за Уулвърхямптън!

Това е триумф на себераздаването над уменията. Победата е тълкувана от английските медии като доказателство, че Англия все пак е №1. "Daily Mirror" излиза със заглавие „Велик Уулвърхямптън”, а "Daily Mail" определя „вълците” за ”Шампиони на света”.

Чуждестранните медии обаче не са убедени в това. Габриел Ано, бивш френски национал и главен редактор на L’Equipe, пише: „Преди да обявим Уулвърхямптън за най-добри в света, нека гостуват в Москва и Будапеща. Има и други евровеликани. Милан и Реал Мадрид например. Трябва да се създаде Купа на Европа, в която да мерят сили най-силните на Стария континент.”

Ано и други френски журналисти подемат кампания за осъществяване на тази идея. Сред тях е Жак Феран, които дълго време наблюдава Купата на шампионите на Южна Америка (предшественика на Копа Либертадорес). През март 1995 конгресът на ФИФА разглежда предложението на Ано и хората му. Така още на следващата година се създава Купата на европейските шампиони.

Вече повече от 60 години се наслаждаваме на този турнир, а причината той да види бял свят е един най-обикновен приятелски мач.

А къде са в момента отборите, взели участие в него?

Хонвед е средняк в унгарската ОTP Bank лига, а Уулвс се подвизава в Чемпиъншип –второто ниво на английския футбол. Академията на „вълците” е една от най-добрите в страната, а старши треньорът Кени Джакет е изградил млад отбор с голямо бъдеще.

Уулвърхямптън за последно игра във Висшата лига през 2011 година. Тогава „златисто-черните” вкараха във „вълчи” капан почти всички топ отбори. Уулвс надви Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Челси и Тотнъм. Специалистите твърдят, че този тим е „спящ гигант”. Кога ли ще се събуди някогашният „шампион на света” ?