на живо

Рецептата "Звезда" (ВИДЕО)

Преди 5 години клубът дължеше 58 млн. евро и нямаше ток на стадиона

Ако тази вечер "Клуж" влезе в Шампионската лига, българските футболни клубове автоматично получават еквивалента на "Златната малинка" за топ регионални неудачници. С представители в същинската фаза от турнира на богатите вече са Сърбия, Гърция и Турция.

Извън тази суха и недотам вълнуваща констатация си струва да разгледаме феномена "Цървена звезда". На пръв поглед за отбор, вдигал Купата на европейските шампиони, не е особено постижение да влезе в групите два пъти поред.

Само преди 5 години обаче "звездашите" дължаха 58 милиона евро, а токът на "Мала Маракана" бе спрян от "Електродистрибуция Сърбия" заради неплатени 800 000 евро. Големият съперник "Партизан" също не бе подминат от кризата със задължения от почти 30 милиона евро.

Сръбските власти не допуснаха думата "фалит" дори да се завърти в обращение. "Ако извадят "Партизан" или "Звезда", ще стане революция", обобщи ситуацията Иван Бандаловски, докато носеше екипа на "гробарите".

С директни финансови инжекции, с непрекъснати отсрочки на държавните кредитори и с осигуряването на мощни спонсори (в случая на "Звезда" - "Газпром") двата разклатени колоса някак бяха закрепени. Но понеже тези номера не минават пред УЕФА - и двата тима бяха изхвърлени от европейските турнири заради катастрофалните си финансови резултати и значителни дългове към футболисти и персонал.

Още е пресен споменът за лятото на 2016 г., когато "Лудогорец" отстрани "Звезда" по пътя към групите на Шампионската лига. Преди двата сблъсъка генералният мениджър на сръбския тим Звездан Терзич алармира за сериозна разлика в полза на съперника. "Миналата година плащахме максимум 10 000 евро месечно, днес чужденците получават двойно повече. Такива суми обаче не могат да доведат качествени играчи и да победим "Лудогорец", който дава по близо 100 000 евро на своите звезди".

През следващия сезон "Цървена звезда" влезе в групите на Лига Европа и в съперничеството на "Арсенал", БАТЕ Борисов и "Кьолн" проби до елиминациите. След това победи "Ливърпул" и спря "Наполи" в групите на Шампионската лига. А сега затвърди възходящата линия с отстраняването на "Копенхаген" и "Йънг Бойс".

Преди старта на настоящата кампания същият Звездан Терзич даде любопитни финансови детайли. Годишният бюджет вече е в размер на 25 милиона евро - ръст с цели 100% спрямо изминалите 12 месеца. А дълговете са стопени до 14 милиона евро. "Можем бързо да ги погасим, но не е особено мъдро да отслабваме отбора, защото добрите резултати носят още повече пари. С приходите от наградните фондове на УЕФА и от трансферите искаме да печелим титлата всяка година. Освен това в разходната част се фокусираме върху изплащане на дълговете, а третото ключово направление е инфраструктурата".

Да прегледаме приходната част. За похода си в Шампионската лига през миналия сезон "Звезда" заработи 21 726 000 евро. За настоящия гарантираната сума (която ще набъбне значително) е 6 400 000 евро. През последните две години приходите от трансфери надхвърлят 20 милиона евро. Отделно са продажбите на билети - "Мала Маракана" (51 862 места) по правило се пука по шевовете за големите мачове - както в Европа, така и на домашната сцена. 

Изобилието води до привличането на все по-добри играчи. Това лято аржентинецът Матео Гарсия дойде от "Лас Палмас" срещу 1,8 милиона евро, а миналата зима - черногорецът Марко Иванич от БАТЕ Борисов срещу 1,3 милиона евро. Преди това за Горан Чаушич бяха платени 1 милион евро, а германецът Марко Марин пристигна срещу 500 000 евро и бързо се превърна в лидер на терена и в съблекалнята. Към несекващата продукция на традиционно ефективната детско-юношеска школа непрекъснато се добавя качество от чужбина. Истинско качество вместо количество.  

"Сами по себе си парите не гарантират успех във футбола. В "Ред Бул" Залцбург наливаха по 100 милиона евро в продължение на 6 сезона, но така и не влязоха в Шампионската лига. Ако вдигнем бюджета на 35 милиона евро, това ще ни позволи да вземем още по-класни играчи. Но всичко това трябва да се случи по пътя на логиката, а не самоцелно", категоричен е Терзич.

Красивата – и изпълнена с поуки – приказка на „Цървена звезда” продължава. Този толкова сложен и същевременно прост бизнес, наречен „футбол”, очевидно може да вирее дори на Балканите. Стига да е в ръцете на хора, които наистина го разбират. 

Тагове: