на живо

Розберг спечели квалификацията в САЩ

Състезанието Тексас стартира в 22:00 часа

БГНЕС

Пилотът на Мерцедес Нико Розберг спечели квалификация за Гран при на САЩ във Формула едно. Германецът изпревари Люис Хамилтън. Надпревара на пистата край Остин, Тексас, която може да се окаже решаваща за изхода в битката за световната титла е от 22:00 часа.

Водачът във временното класиране Хамилтън бе по-бърз от Розберг от началото на тренировките в петък до втората част на квалификацията, но на финала в третата фаза от състезанието за разпределение на местата на стартовата решетка бе победен от единствения си конкурент в шампионата. До края на сезона остават три състезания. Люис води със 17 точки, а на финала в Абу Даби ще се раздават двоен брой точки.

От трета позиция утре ще стартира Валтери Ботас. Финландският пилот на Уилямс продължава с перфектното си представяне от началото на годината и отново ще се бори за място на подиума в надпреварата. Опитният му съотборник Фелипе Маса не успя да подобри постижението на Ботас и така бразилецът остана четвърти.

Даниел Рикардо ще бъде пилотът, който ще стартира от петото място. Съотборникът му в Ред Бул Себастиан Фетел направи едва няколко обиколки, но не взе реално участие в квалификацията и утре ще стартира от питлейна пред боксовете на пистата.

Рикардо остави зад себе си Фернандо Алонсо от Ферари. Испанската звезда напуска Скудерия в края на сезона и предстоящото обявяване на бъдещия му отбор е много по-интересно от представянето му в оставащите надпревари. Дженсън Бътън записа седмо време. Опитният пилот на Макларън обаче, е наказан с пет позиции заради смяна на скоростна кутия и пропада до 12-о място.

Подреждането на стартовата решетка в топ десет допълниха Кевин Магнусен, който отново бе по-бавен от съотборника си Бътън, Кими Райконен с поредно разочароващо представяне за Ферари, и пилотът на Заубер Адриан Сутил.