на живо

Самбата завладя параолимпийския свят в Рио (ГАЛЕРИЯ)

Иванка Колева изведе българската делегация на "Маракана"

За втори път тази година стадион "Маракана" в Рио де Жанейро стана арена на зрелищна церемония по откриване на олимпийски форум. Тази нощ с пищни празненства беше даден старта на 15-тите параолимпийски игри.

В първата параолимпиада, която се провежда Южна Америка, ще вземат участие атлети от 160 страни, които ще се състезават в 22 вида спорт.

Снимка: Getty Images

Митичният стадион в Рио, който е бил арена на две световни първенства по футбол (1950 г. и 2014 г.) и церемониите по откриване и закриване на олимпийските игри преди месец, се превърна в море от светлина и цветове, което се движеше в ритъма на самбата, за да даде старта на най-чаканото събитие за спортистите с увреждания.

Снимка: Getty Images

Впечатляващата церемония беше дело на Вик Муниз, Фред Джели и Марсело Рубенс Паива, които предоставиха на зрителите и участниците в нея непоправими емоции.

Темата на празненствата беше "Всяко тяло има сърце". "Бяхме изненадани от силата на параолимпийския спорт, която превръща трудностите във висококачествени изпълнения и е в основата на формиране на характери", заявиха те.

Церемонията проследи развитието на игрите за хора с увреждания до днес, когато Бразилия приема атлетите.

Снимка: Getty Images

Началото постави впечатляващото акробатично изпълнение на Арън Уилц - американски атлет в инвалидна количка, който направи салто, спускайки се по 17-метрова рампа, при кулминацията на отброяването до старта.

Снимка: Getty Images

Парадът на нациите беше предвождан от бежанецът Ибрахим Ал Хюсейн, който носеше флага на независимите спортисти. Плувецът, загубил крака си при бомбардировките в Сирия, за първи път ще участва в надпреварата. 

Българската делегация беше предвождана от седемкратната участничка и шампионка от Сидни 2000 г. в тласкането на гюле - Иванка Колева. Тя изведе на "Маракана" още шест български представители - Ружди Ружди (мятане на диск, тласкане на гюле), Даниела Тодорова (хвърляне на копие, мятане на диск), Радослав Златанов (100 м), Християн Стоянов (1500 м), Денислав Коджабашев (тенис на маса), Милена Тодорова (спортна стрелба), които се впускат в надпреварите за отличие от днес.

Всяка от делегациите носеше и част от скулптура. По идея на Вик Муниз, отделните части формираха голямо сърце.

Снимка: Getty Images

Състезателката по сноуборд Ейми Парди изпълни спиращ дъха танц, като пред зрителите на стадиона ѝ партнираше... Кука - голям робот, символ на симбиозата между човек и технология, която е в помощ на повечето параолимпийци.

Снимка: Getty Images

Знамето на параолимпийския комитет беше внесено от 10 деца с увреждания, които получават помощ от неправителствена организация в Бразилия за закупуването и поддръжката на своите протези.

Най-чаканата част от церемонията - запалването на олимпийския огън, не премина без драматични моменти. Една от факлонските - Марсия Малсар се подхлъзна на мократа сцена и падна. С помощта на организаторите и под бурните овации на публиката, тя се изправи и продължи по пътя си.

Снимка: Getty Images

Огънят на 15-те палаолимпийски игри запали шесткратният шампион в плувните спортове - бразилецът Клодоалдо Силва.

Снимка: Getty Images

"През следващите 12 дни на параолимпийските игри, ще бъдете свидетели на истински важното в спорта. Ще видите как несгодите вдъхновяват отделни хора и променят общества, страни и континенти. Палаолимпийските игри ще изместят фокуса от ежедневните ви проблеми и ще ви покажат свят, пълен с възможности. Те ще ви изненадат, ще ви вдъхновят и ще ви развълнуват, но най-важното е, че ще ви променят", каза председателя на Международния параолимпийски комитет сър Филип Кравен, преди да обяви официалното начало на 15-те игри в Бразилия.

Снимка: Getty Images