на живо

Само Гибралтар и Лихтенщайн с по-слаба защита от нашата

21 попадения в последните 5 мача маркират кошмарната серия

Десет допуснати гола в трите досегашни мача от световните квалификации. По три срещу Люксембург и Швеция и четири от Франция. Дори и на пръв поглед няма никакво съмнение, че българската защита е сред най-слабите в зона Европа. Още по-отчайващи са изводите при внимателен статистически анализ.

В осемте останали групи само два отбора са с по-продупчени мрежи - Лихтенщайн (12 - 0:8 от Испания, 0:2 от Албания и 1:2 от Израел) и Гибралтар (14 - 1:4 от Гърция, 0:4 от Естония, 0:6 от Белгия). А също по десет попадения са получили Молдова (0:4 от Уелс, 0:3 от Сърбия и 1:3 от Ейре) и Косово (1:1 с Финландия, 0:6 от Хърватия и 0:3 от Украйна).

Картината става съвсем печална, ако вземем предвид и предишните два двубоя на нашите - част от прословутото японско турне. През юни домакините ни пометоха със 7:2, а Дания - с 4:0. Така сметката набъбва на общо 21 инкасирани гола, или средно по 4,2 на мач.

Във въпросните пет двубоя НИТО ВЕДНЪЖ не е използвана една и съща двойка централни защитници, като селекционерите Ивайло Петев и Петър Хубчев превъртяха Георги Терзиев, Александър Александров, Иво Иванов, Васил Божиков, Божидар Чорбаджийски, Иван Иванов и Димитър Пиргов. В ролята на крайни бранители влизаха Страхил Попов, Живко Миланов, Венцислав Василев и Антон Недялков. Що се отнася до вратарите, ужасяващата серия си поделят Божидар Митрев и Владислав Стоянов.

Последната подобна черна поредица датира отпреди 80 години. В периода 1933-34 г. нашите получават именно 21 попадения в 5 мача от световните квалификации -  два пъти по 1:4 от Унгария, 1:6 от Австрия, 1:6 и 1:1 с Чехословакия (данните са на soccerway.com). 

Ясно е, че целите трябва да се приоритизират. На дневен ред е не класиране за Мондиал 2018, а унизително съревнование с откровени футболни аустайдери за брой получени попадения.

Снимка: bTV