на живо

Седем отбора, постигнали съвършенство. Кой е следващият? (ВИДЕО)

Ювентус и Барселона на крачка от златен требъл

Getty Images/Guliver Photos

Остават само три дни до финала на Шампионска лига. Двубоят на "Олимпиащадион" в Берлин противопоставя Ювентус и Барселона, а този път купата с големите уши има още по-голямо значение за финалистите. Който успее да се добере до нея, ще запише името си със златни букви в историята на футбола, постигайки требъл. До момента едва седем отбора са печелили първенството и купата на страната си, както и най-престижния клубен турнир, в един сезон.

Ювентус никога не е успявал да достигне съвършенството, докато феновете на Барса все още си спомнят с умиление за сезон 2008/2009, когато воденият от Хосеп Гуардиола състав триумфира с титлата от Примера Дивисион, Купата на Краля и Шампионска лига.

Ето защо финалът в Берлин ще има още по-голям заряд, а вие може да го проследите ексклузивно в ефира на bTV Action в събота от 21:45. Студийната ни програма с водещ Йордан Георгиев започва още в 20:00 по RING.BG, а от 21:00 гостът Ники Илиев ще анализира моментното състояние на Юве и Барса в студиото по bTV Action!

А сега се запознайте с всички седем отбора, печелили трите най-ценни купи в един сезон:

Селтик, 1966/67: Дори и великият Реал (Мадрид) не успява да направи требъл в първото десетилетие на турнира, въпреки че го печели цели пет пъти. През 1967 година шотландският гранд Селтик пътува за финала в Лисабон с титла и купа под мишница, а в големия мач надиграва Интер с 2:1. Това обаче не е всичко. В същия сезон "зелено-белите" вдигат Купата на лигата в Шотландия, както и Купата на Глазгоу. Пет трофея с отбор, съставен от футболисти, родени на не повече от 40 км от Глазгоу.

Аякс, 1971/72: Холандският гранд дублира триумфа си от предишния сезон в КЕШ, а загубилият отбор на финала отново е Интер. В Ротердам Аякс печели с 2:0, като и двата гола са дело на Йохан Кройф. Легендата има основна роля и за титлата от Ередивизи и от турнира за Купата на страната.

ПСВ Айндховен, 1987/88: Макар и 16 години по-късно, другият гранд на холандския футбол отговаря на предизвикателството. Треньорът Гуус Хидинк и неговият ПСВ триумфират в домашния шампионат за трети пореден сезон, отбелязвайки 117 гола. На финала за Купата "червено-белите" побеждават Рода с 3:2, а в решителния мач за европейската купа в Щутгарт сломяват Бенфика след 0:0 в редовното време и продълженията, и 6:5 при дузпите.

Манчестър Юнайтед, 1998/99: "Червените дяволи" са първият тим с требъл в ерата на Шампионска лига. След невероятна драма и два гола в добавеното време на финала на "Камп Ноу", Юнайтед надиграва Байерн (Мюнхен) с 2:1, добавяйки най-ценния трофей към титлите от Висшата лига и Купата на футболната асоциация. Мечтите на немците за своя тройна корона претърпяват крах.

Барселона, 2008/09: Десетилетие по-късно Манчестър Юнайтед се оказва от губещата страна, гледайки как Барса празнува своя първи златен требъл. Мястото на триумфа е вечният град Рим, а Хосеп Гуардиола извежда каталунците до немислимия успех още в първия си сезон като треньор на отбора.

Интер, 2009/10: Още следващия сезон "черно-сините" се присъединяват към елитната компания на горните пет отбора. На "Сантяго Бернабеу" тимът на Жозе Моуриньо побеждава с 2:0 немският шампион Байерн, който също се цели в трети трофей за сезона. Купата на Италия става притежание на Интер след успех с 1:0 над Рома, а титлата от Серия А е осигурена в последния 38-и кръг с минимална победа над Сиена.

Байерн (Мюнхен), 2012/13: Жертва на два требъл-финала, германският гранд най-сетне успява да счупи каръка, и то в меката на английския футбол "Уембли". Баварците печелят финала срещу Борусия (Дортмунд) с 2:1, надиграват Щутгарт в решителния двубой за Купата на Германия, а титлата от Бундеслигата е осигурена цели шест кръга преди края на първенството.