на живо

Седемте епохи в кариерата на Григор Димитров

Всеки един от треньорите на българина оставя отпечатък върху развитието му

Седем треньора за девет години в професионалния тенис! Точно с толкова специалисти е работил Григор Димитров в своята кариера, която бележи периоди на върхове и спадове, а всеки един от тях оставя отпечатък в представянето му.

Първата ни ракета започва да тренира на 5-годишна възраст в родното Хасково под ръководството на своя баща - Димитър Господинов. Талантът му обаче не остава незабелязан, а и едва ли може да бъде подчинен и направляван в правилната посока само от най-близкия му човек. За това на 16 години той се насочва към специалисти извън границите на родината. 

В юношеските надпревари българинът предизвиква фурор, печелейки турнири и състезания с лекота. Но конкуренцията в професионалния мъжки тенис е доста по-сурова. Осъзнал нуждата от истински професионалисти, които да го напътстват към върха, Григор избира мъдро, а всяка промяна бележи нова епоха в неговата кариера.

Ето и кои специалисти работиха с българина до момента:

Петер Лундргрен

Роден: 1965 г.

Работи с Григор: Февруари 2009 – Май 2010

Шведът е първият треньор на българския тенисист при професионалистите. Григор прави крачка към големия тенис след като печели юношеските надпревари на „Уимбълдън” и Откритото първенство на САЩ. За подкрепа по пътя към върха, той избира парижката академия „Муратоглу“. Хасковлията обаче не бележи особени успехи под ръководството на откривателя на Роджър Федерер – той  се срива до номер 360 в световната рангриста и записва 34 загуби срещу 29 победи. Най-впечатляващият му триумф е на „Чаланджър” турнира в Истанбул, когато в първи кръг печели срещу французина Никола Маю , поставен под номер 7 в надпреварата

При раздялата си Лундгрен не пести и критики по адрес на младия Димитров. “Липсва му самоувереност и борбеност. Преди показваше великолепна игра, която я няма в момента. Той е по-добър тенисист сега, в сравнение с началото на нашите отношения, но трябва да набляга върху нещата, които не прави добре и да поддържа тези, които му вървят. Това е голямата разлика между юношеския и мъжкия тенис”, заяви шведът за 19-годишния тогава българин.

Питър Макнамара

Роден: 1955 г.

Работи с Григор: Май 2010 – Август 2011

Бившият номер 7 в световния тенис също е част от академия „Муратоглу”. Промяната в Димитров се вижда веднага след  началото на съвместната им работа. Българинът печели няколко „Фючърс” турнири. В началото на 2011 г. за първи път Григор влиза в световния топ 100, а до август се изкачва на 52-ро място.

„Беше страхотно приключение с Григор, Ние тръгнахме от „Фючърс" турнири и стигнахме до Големия шлем. За мен беше чест да работя с него", коментира австралиецът.

Патрик Муратоглу

Роден: 1970 г.

Работи с Григор: Август 2011 – Ноември 2012

Французинът и шеф на академията, в която тренира Григор, е в основата на първите победи на българина над топ тенисисти. През март 2012 Димитров печели за първи път мач, на ниво ATP, срещу съперник в топ 10 на световната ранглиста, чеха Томаш Бердих  - на 1/16-финал на турнира в Маями. За първи път в кариерата си се класира и на полуфинали на турнир от сериите ATP - през юни в Куинс, Лондон и през юли в Бощад и Гщаад.

Възходът в ранглистата на Григор продължава и той влиза в Топ 50 на световния тенис, завършвайки годината на 48-о място.

Самият Муратоглу не пести суперлативи за своя тенисист, но въпреки добрата им съвместна работа, двамата се разделят през ноември.

Слуховете гласят, че „виновна” за приключването на отношенията между треньор и играч е световната номер 1 тогава Серина Уилямс. Григор е спряган за човекът, разбил сърцето на американката, а Муратоглу е новият ѝ приятел.

Микаел Тилстрьом

Роден: 1972 г.

Работи с Григор: Ноември 2012 – Октомври 2013

Григор бързо се ориентира в света на тениса и решава да се довери на шведския специалист Микаел Тилстрьом. Съвместната им работа съвпада и с първите появи на тенисиста в жълтите медии, които разкриват, че българинът е мъжът до Мария Шарапова.

В този период любовта сякаш дава криле на българина, който постига рекордно класиране в ранглистата – 26-та позиция. В началото на 2013 г. той играе на финала в Бризбейн, където губи от Анди Мъри. Възходът обаче е очевиден – достига до трети кръг на „Ролан Гарос”, а на „Мастърса” в Мадрид побеждава не кого да е, а световният номер 1 Новак Джокович.

Роджър Рашийд

Роден: 1969 г.

Работи с Григор: Октомври 2013 – Юли 2015

Българинът и австралиецът започват съвместната си работа по възможно най-успешния начин – с титла от Стокхолм. На финала той победи третия в света Давид Ферер. През 2014 г. следват триумфи в Акапулко, Букурещ и Лондон, както и както и първият полуфинал на турнир от Големия шлем. Димитров губи отново от Джокович на "Уимбълдън", след като преди това е отстранил Анди Мъри. Успехите му се отразяват и на класирането в ранглистата. Той влиза в Топ 10 на най-добрите тенисисти, като се изкачва до 8-ма позиция.

2015 г. започва с полуфинал в Бризбейн и осминафинал на Откритото първенство на Австралия, а след това Григор се класира сред най-добрите 4 и в Истанбул. Раздялата обаче идва след загубения мач от третия кръг на „Уимбълдън” и срива до 16-то място в ранглистата.

Крахът между Григор и Рашийд не е единствения в този период за българския тенисист. Той обявява и края на отношенията си с Мария Шарапова.

И двете събития приковават вниманието към българина, а Рашийд е красноречив, че решението за преустановяване на съвместната им работа е изцяло на Григор.

Йохан Йортегрен

Роден: 1978 г.

Работи с Григор: Август 2015 – Ноември 2015

Шведът Йортегрен застава на овакантеното треньорско място, като помага за представянето на българина в 9 турнира до края на годината, в които не постига нищо значително. Все пак той завършва 2015 г. – една от най-слабите в кариерата му, с положителен баланс: 33 победи и 22 загуби. В ранглистата пък завършва на 28-мо място.

Снимка: Twitter

Франко Давин

Роден: 1970 г.

Работи с Григор: Ноември 2015 – Юни 2016

Димитров започва годината и сътрудничеството си с аржентинеца с финал в Сидни, който губи от Виктор Троицки. Много от почитателите му отдават доброто му представяне в началото и на новата му любовна тръпка – певицата Никол Шерцингер.

Постепенно обаче подемът му отстъпва място на победи над по-слаби съперници и загуби от световните лидери. Димитров бележи и сериозен спад в световната ранглиста – през юли е чак 40-ти. Това е и една от причините за раздяла с Давин.

Проблемите на Григор проличават най-вече във финала на турнира в Истанбул, където той губи от Диего Шварцман в мач с няколко счупени ракети.

Дани Валверду

Роден: 1986 г.

Работи с Григор: от юли 2016

30-годишният венецуелец като че ли намери точния подход към Димитров. Двамата започнаха съвместната си работа с фокус върху психиката на тенисиста и не след дълго това даде резултат. През октомври 2016 г. българинът достига финал в Пекин, който губи от Анди Мъри – бивш партньор на двойки на Валверду.

Димитров обаче очевидно бележи огромен прогрес, като за това свидетелстват и 10-те му поредни победи от началото на 2017 г., което е и най-добрата му серия в кариерата до момента. Освен това българинът спечели титла след 30-месечно прекъсване – на първия си турнир за годината в Бризбейн. Нещо повече, Григор продължава с блестящото си представяне на корта и след като подобри най-предното си класиране на Откритото първенство на Австралия, му предстои полуфинал срещу Рафаел Надал.

След всеки триумф Димитров не пропуска да благодари на Валверду и екипа му. Българинът подчертава, че промените, които младият треньор е направил, не са драстични. Въпреки това те са видими за всички почитатели на доста по-смирения и целеустремен Григор.