на живо

Скандалите във ФИФА се задълбочават

ЦРУ ще разследва Блатер и футболната централа

Скандалът във ФИФА свързан с непубликувания доклад за корупция около процедурите по определянето на домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 година се разраства.

Първо шефът на етичната комисия на ФИФА, мюнхенския съдия Ханс-Йоахим Екерт излезе със становище, че в доклада няма нередности при процедурата за отдаване на домакинството на световните първенства по футбол в Русия и Катар. Явно във ФИФА искаха да замажат положението и да покрият с мантията на тишината цялата тази каша.

Главният проверяващ във етичната комисия, Майкъл Гарсия обаче, изрази несъгласие с трактовката на официалните лица на ФИФА и дори обяви, че част от доклада му е фалшифициран. Той представи апелация срещу подобно становище и на бял свят сега започнаха да излизат куп нередности.

Американското ЦРУ настоява за разсекретяване на целия доклад, каквото е и искането на Майкъл Гарсия. Любопитното е, че съпругата на Гарсия и работи в ЦРУ. В контекста на обтегнатите отношения между САЩ и Русия около украинската криза, в цялата тази работа навлиза трудно преодолим политически компонент, който още повече ще задълбочи проблемите.

Вече е факт, че шефът на етичната комисия на ФИФА, съдията Екерт, се отметна от думите си и каза, че с този доклад разследването не е приключило и че занапред могат да бъдат разследвани отделни факти или несъответствия от изнесените данни в него.

Фаедра Алмаджид, която до 2011 година е била пресаташе в делегацията на Катар по кандидатурата за домакинство през 2022 година, заяви, че е била изнудвана и заплашвана с глоби до 800 000 евро, ако не оттегли обвиненията са за съществуваща корупция преди гласуването на кандидатурата на Катар във ФИФА. Тя казва, че е трябвало да мисли за бъдещето на децата си и да подпише декларация, в която оттегля обвиненията си и се отрича от тях. Изказването на тази госпожа пред английски вестник завършва с думите:       ” ФИФА е такава, когато там кажат, че нещо не се е случвало, то не се е случвало.”

Президентът на Германската професионална футболна лига Райнер Раубал, вече заяви, че ако ФИФА не изясни всичко това и  ако то не бъде обстойно разкрито пред обществеността, УЕФА трябва да обмисли отцепването си от ФИФА. Той предложи на 01. и 02. декември, при срещата на шефовете и генералните секретари на страните членки на УЕФА във Франкфурт на Майн да се обсъди единно становище за кандидатура, която да бъда предложена като алтернатива на президента Блатер за конгреса на ФИФА през 2015 година.

Бившият президент на английската футболна асоциация Дейвид Бърнстейн дори заговори за бойкот на следващите световни първенства, ако Блатер бъде преизбран за следващ мандат на президентския пост:

” В УЕФА има над 50 страни членки и провеждането на световен футболен шампионат без най-големите като Германия, Испания, Англия, Италия, Франция и Холандия е невъзможно.” завърши Бърнстейн.

Май, за корумпираната върхушка около Сеп Блатер във ФИФА, вече наистина се задават тежки дни?