на живо

Спорт и космос - една неочаквано добра комбинация (ВИДЕО)

Днес е Денят на авиацията и астронавтиката

Астронавтите работят много, но намират и време за развлечения. На мисия те вършат задълженията си по 6-7 часа на ден, прекарват още 2 в физически упражнения, а 8 са им отделени за сън. В останалото време са свободни да правят каквото си поискат. За да се разсейват често проявяват креативност.

Спортни фенове има навсякъде.. дори и на космическите станции. През годините част от тях са опитвали да практикуват всевъзможни игри на работното си място, въпреки липсата на гравитация.

Повдигаме тази тема, защото днес е Денят на авиацията и астронавтиката. Това ни накара да ви покажем някои спортове, които могат да се играят в космоса.

Футбол

Когато през 2014 г. на Земята течеше Световното първенство в Бразилия, трима астронавти – американците Рийд Уайзман и Стийв Суонсън, както и немецът Александър Герст, изпратиха специално съобщение на своите национални отбори.

САЩ и Германия попаднаха в една група. За щастие на Герст, чиито шансове за победа в двубой двама на един не бяха добри, на Международната космическа станция цареше мир и разбирателство. Тримата астронавти дори решиха да отбележат Мондиала с игра на футбол.

Така те записаха видео с атрактивна задна ножица и феноменално спасяване:

Бейзбол

През 1995 г. екипажът на совалката „Кълъмбия” изигра импровизиран бейзболен мач в чест на петия сблъсък в Световните серии между Атланта Брейвс и Ню Йорк Янкис. Преди това, през 1984 г, бейзболните си умения демонстрира и Майкъл Лопес – Алегрия.

Очевидно е, че американските астронавти не забравят едни от любимите си спортове, въпреки че са далеч от Земата. В космоса 99.9% от динамиката на бейзбола се губи, но това изглежда не им пречи.

Баскетбол

Всички ние помним филма „Космически забивки” с Майкъл Джордан. Извън нашата планета обаче да се играе баскетбол не е просто трудно, а почти невъзможно заради липсата на гравитация.

Правилата му трябва да се променят до такава степен, че той ще стане неузнаваем. Топката трябва да е с размерите на портокал, състезателите да носят протектори и т.н. Играта ще загуби бързината си, но пък ще стане още по-прецизна.

Голф

През 1971 г, по време на прословутата мисия на Луната, астронавтът от „Аполо 14” Алън Шепърд Джуниър става първият голфър, изстрелял топка на повърхността на Земния спътник.

Преди няколко години „Голф Уъркс Канада” подписа договор с руския космонавт Сергей Крикалев, според който той трябва да изпрати в космоса златна топка с името на компанията.

Фризби

Шведският астронавт Кристер Фуглезанг Арне донесъл на Международната космическа станция любимото си фризби с идеята да постави нов рекорд за най-дълъг полет на летящия диск. На Земята върховото постижение било 16.72 сек. Разбира се, Арне подобрил рекорда с лекота, при това още от първия опит. Фризбито му прекарало малко над 20 сек във въздуха.

Тенис на маса

Ако за футбола се шегуват, че „всички играят, а накрая печелят немците”, то и за пинг-понга може да се каже нещо подобно. В този спорт доминират представителите на държави от Азия.

На тях обаче би им било трудно на Международната космическа станция. Там за пинг-понг не е нужна маса, а само хилки... и вода.

Британският астронавт Тим Пийк прави интересна демонстрация:

Явно за спорта няма граници. Интересно какви спортове биха играли други представители на галактиката, ако изобщо съществуват.