на живо

Станозолол: Архаичният допинг на щангите

Най-често в българския спорт с положителни проби за този медикамент са тежкоатлети

Станозолол или Стромба е допинг, получил сериозна популярност през 80-те години. Въпреки че отдавна е в забранената листа на Световната антидопингова агенция (WADA) и спортистите избягват да го употребяват, тъй като съвременните тестове го улавят повече от 6 месеца след ползването му, той продължава да бъде откриван в проби на родни атлети. А последните му "клиенти" са трима национали по плуване - Здравко Баблачев, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Станозололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса - поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесните мазнини.

Той обаче се използва за подобряване на физическото състояние във вдигането на тежести и леката атлетика.

Част от най-големите допинг скандали в българския спорт са именно в щангите с въпросния анаболен стероид.

Снимка: bTV

През март 2015 г. почти целият ни национален отбор по вдигане на тежести е уличен в употребата на това вещество. Забранено ни е да участваме на олимпийските игри в Рио де Жанейро, а федерацията ни по вдигане на тежести първоначално бе глобена с 500 000 долара, преди санкцията да бъде намалена наполовина след обжалване пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Това бе втори подобен случай с целия ни национален отбор. Два месеца преди олимпийските игри в Пекин през 2008 г. всички водещи български щангисти бяха спрени от участие за 4 години след внезапен тест. 11 родни тежкоатлети бяха с положителни проби, а страната ни бе лишена и от три златни медала, спечелени в Сидни 2000 след доказани други проби.

Само три месеца след поредния огромен скандал с представителния ни тим, двама от най-талантливите ни щангисти, които обаче вдигат за Азербайджан - Боянка Костова и Валентин Христов, бяха уличени при мащабна акция на Международния олимпийски комитет и на Световната антидопингова агенция. Единият от препаратите, с които допускат грешка, е именно станозолол.

Проверката, която лиши Христов и Костова от участие на олимпийските игри в Рио, бе на базата на техните проби, дадени 4 години по-рано по време на най-големия форум в Лондон.

Щангистът Алан Цагаев гори с допинг преди олимпийските игри в Атина 2004 г. Във втората му проба е открито наличието на станозолол, а Цагаев е със спрени права за две години.

От 1 януари 2015 г. в сила влязоха нови правила за борба с допинга. Санкциите от две години станаха четири при първо провинение, а при второ - изхвърляне от спорта доживот.

Станозололът става известен най-вече покрай спринтьора Бен Джонсън и отнетата му олимпийска титла на 100 метра през 1988 г. Канадецът изумява с бягане, което коментаторите наричат "извънземно". Печели късия спринт в Сеул и със световен рекорд - 9.79 сек.

Часове по-късно обаче дава положителна допинг проба, в която има следи от анаболния стероид.