на живо

Суперлигата е факт! Какво следва оттук нататък?

Очаква се УЕФА да обяви санкции за 12-те учредители

Футболната Суперлига вече е факт! Това обявиха 12-те основатели късно снощи (18 април)!

Въпреки предупрежденията от страна на Европейската футболна централа (УЕФА) за тежки финансови и административни санкции, "Милан", "Арсенал", "Атлетико" Мадрид, "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид и "Тотнъм" обявиха сътрудничеството си за нов турнир, правилата за участие в него и наградния фонд.

Президент на турнира ще бъде настоящият най-важен човек в "Реал" Мадрид - Флорентино Перес. Към клубовете ще бъде направено еднократно плащане от 3,5 млрд. евро, а мачовете трябва да започнат възможно най-скоро.

Съобщението, публикувано на официалния сайт на турнира гласи:

"Дванадесет от най-важните футболни клубове в Европа обявяват днес, че са постигнали споразумение за създаването на нов турнир - Суперлигата, управлявана от техните основни клубове.

"Милан", "Арсенал", "Атлетико" Мадрид, "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид и "Тотнъм" са клубовете-учредители на лигата. Още три клуба ще бъдат поканени да се присъединят преди откриващия сезон, който ще започне възможно най-скоро.

Клубовете-учредители очакват в най-близко време да проведат разговори с УЕФА и ФИФА, в опит да намерят най-добрите решения за Суперлигата и за световния футбол като цяло.

Създаването на новата Суперлига се случва, когато глобалната пандемия ускори нестабилността на настоящия икономически модел на европейския футбол. От години клубовете имат за цел да подобрят качеството и интензивността на съществуващите европейски състезания и по-специално да създадат турнир, в който най-добрите клубове и играчи да могат да се играят по-често помежду си.

Пандемията разкри, че е необходима стратегическа визия и търговски подход, за да се увеличи стойността и помощта в полза на футболната общност като цяло. През последните месеци имаше интензивен диалог с управляващите органи относно бъдещия формат на европейските турнири. Клубовете-учредители смятат, че решенията, предложени от УЕФА, не решават основните въпроси като необходимостта да се предлагат по-висококачествени мачове и да се получат допълнителни финансови ресурси за целия свят на футбола.

Формат на Суперлигата:

- 20 клуба ще участват, 15-те клубове учредители и още пет допълнителни отбора, които ще бъдат класирани ежегодно въз основа на представянето от предходния сезон;

- Всички мачове ще се играят през седмицата, всички клубове ще продължат да участват в съответните си национални първенства, като по този начин запазват традиционния календар, който е в основата на клубния живот;

- Сезонът ще започне през август с участието на клубовете в две групи от по десет отбора, които ще играят двубои всеки кръг. Първите три тима от всяка група автоматично ще се класират за четвъртфиналите на турнира. Отборите завършили на четвърто и пето място ще играят допълнителен плейоф. Впоследствие ще се играят плейофи в два мача, за да се стигне до финала, който ще се играе в един мач в края на май, на неутрален терен.

При първа възможност след старта на Суперлигата за мъже, ще бъде открито съответната женска лига, която ще допринесе за напредъка на развитието на женския футбол.

Този нов годишен турнир ще осигури значително по-висок икономически растеж, който ще позволи да се подкрепи европейския футбол чрез дългосрочен ангажимент, че приносът за солидарност ще нараства в съответствие с доходите на новата европейска лига. Плащанията за солидарност ще бъдат по-високи от тези, генерирани понастоящем от УЕФА и се очаква да надхвърлят 10 милиарда евро за периода на ангажимента на клубове. От друга страна всички клубове-учредители ще се ангажират да приемат рамка за разходите си. В замяна на ангажимента си, клубовете-учредители ще получат колективно еднократно плащане в размер на 3,5 млрд. евро, за да направят нужните инфраструктурни подобрения и да покрият загубите заради пандемията"

Турнирът се учредява часове преди от УЕФА да обявят новия формат на най-силната си международна надпревара Шампионската лига. Очаква се отборите в нея да станат 36 (в момента са 32), а мачовете в груповата фаза - 10 (с момента са 6). 

Снимка: Getty Images

Прави впечатление, че сред учредителите липсват клубове от Германия и Франция. Още вчера от УЕФА благодариха за лоялността им. 

Що се отнася до наказанията за участващите в Суперлигата, от УЕФА и Световната футболна централа (ФИФА) обявиха, че няма да имат милост към замесените в този "циничен проект, който се основава на личния интерес на няколко клуба". Освен парични санкции, клубовете бяха заплашени от местните федерации на Италия, Англия и Испания, че ще им бъде забранено да участват в първенствата и в европейските и световни клубни турнири. 

Снимка: Getty Images

Очаква се санкции да има и за футболистите на тимовете в Суперлигата. На тях ще им бъде забранено да участват в националните си отбори.