на живо

Как художествената гимнастика покори сърцата на българите?

"Златните момичета" са сред любимките на нацията

Lap.bg

"Златни", "диамантени", "изключителни" - това са само част от нарицателните, които използваме, когато говорим за момичетата от националния отбор по художествена гимнастика.

Този спорт е един от малкото, които са гаранция за медали на всяко едно голямо състезание. Година след година, на фона на отслабващата слава на традиционно силните за България борба, вдигане на тежести и бокс, родните грации трупат популярност и чрез атрактивните си изпълнения привличат все повече деца към спорта.

Снимка: БНР

Прякорът "Златни момичета" тръгва от поколението, което представя България в периода от 1976 до 1999 г., когато начело на националния отбор е Нешка Робева. Тогава родните грации доминират напълно на килима. През 1979-а Мария Гигова печели първата от трите си световни титли, а под наставленията на Робева "Златните момичета" грабват 14 златни медала от световни първенства при индивидуалните представяния и ансамблите, 14 шампионски титли от европейски първенства, 5 от световни и европейски купи и 2 вицешампионски титли от олимпийски игри.

Снимка: БФХГ

Най-изявените сред "златните" от онова поколение са Адриана Дунавска, Анелия Раленкова, Бианка Панова, Диляна Георгиева, Елизабет Колева, Илиана Раева, Лили Игнатова, Мария Петрова, Юлия Байчева.

Още при дебюта си на олимпийски игри, художествената ни гимнастика печели и медал. В Сеул през 1988-а Адриана Дунавска завоюва сребро в многобоя. Осем години по-късно, в Атланта 1996 ансамбълът в състав Ивелина Талева, Валентина Кевлиян, Ина Делчева, Вяра Ваташка, Мая Табакова и Мария Колева печели сребро.

През 2004 г. в Атина ансамбълът ни отново триумфира с медал, този път бронзов. Следват 12 дълги години пауза без олимпийско отличие, но само за да дойде Рио де Жанейро и момичетата на Ина Ананиева - Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и Любомира Казанова, да завладеят публиката с уникалните си композиции, които им донесоха бронзови медали при последното им състезателно излизане на килима.

Снимка: Reuters

През 2012 г. едно от "златните момичета" на Нешка Робева - Илиана Раева, стана председател на Българската федерация по художествена гимнастика и отвори нова успешна глава в българския спорт. Преди това, под нейно ръководство ансамбълът спечели бронз на световното първенство в Москва за съчетанието с 5 обръча през 2010 година, както и световната титла на ленти и обръчи през 2011 година в Монпелие (Франция).

През последното десетилетие гимнастичките от националния ни отбор са завоювали повече от 230 медала. Само през последния олимпийски цикъл (2017 - 2020 г.) отличията за грациите ни са 120.

Снимка: Lap.bg

Момичетата, които наследиха "бронзовия" ансамбъл от Рио, стреснаха съперничките си още с появяването си. Новите им, по-предизвикателни и изпълнени със сложност композиции впечатляват на всяко състезание и съвсем закономерно Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радукова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова са сред големите ни надежди за медал от предстоящите олимпийски игри в Токио.

Освен ансамбъла, сериозна заявка за големи успехи дават и индивидуалните ни гимнастички Боряна Калейн и Катрин Тасева, които заедно с наскоро отказалата се Невяна Владинова сериозно разклатиха доминацията на рускините.

И Тасева, и Калейн пленяват не само с избора на оригиналните си трика, но и с мелодиите, на които "танцуват". Защото това, което може би най-сериозно отличава българските гимнастички от останалите, е смелостта, с която влизат във всяка "битка" и иновативните изпълнения, които спират дъха на публиката. Така както го е правила още през 1991 г. трикратната абсолютна световна шампионка Мария Петрова.

Липсата на публика със сигурност ще отнеме от блясъка на състезание от ранга на Световната купа. Въпреки това сме сигурни, че след изпълненията на ансамбъла, Боряна Калейн и Катрин Тасева нито един човек пред малкия екран няма да остане равнодушен.

Вълнуващите им изпълнения, с които ще направят и своите заявки за медалите на олимпийските игри, може да гледате от 26 до 28 март на живо по RING, Voyo.bg, както и онлайн на btvnovinite.bg. Финалите на отделните уреди в неделя (28 март) ще бъдат предани на живо и по bTV.