на живо

Тайните на "Йънг Бойс": Изкуствената трева и нейното влияние (ВИДЕО)

Ще успее ли ЦСКА да се справи на необичайната настилка на стадион "Ванкдорф"?

Тайните на "Йънг Бойс": Изкуствената трева и нейното влияние (ВИДЕО)

Познати в миналото като "пластмасови игрища", терените с изкуствена трева се появяват за първи път в историята неотдавна - през 1981 г. Пионери в това отношение са в английския футболен тим "Куинс Парк Рейнджърс". Напълно различно oт съвременните изкуствени терени от 3-о поколение, тяхното игрище представлява подобие на килим, разпънат върху цимент. Между двете настилки има тънък слой пясък, служещ за омекотяване на ударите.

Такъв тип настилка е по-евтина, по-издръжлива за тежките условия на Острова, а за отбора на "Кунс Парк Рейнджърс" и точно толкова удобна, колкото стандартното игрище. За съперниците обаче изкуствената трева се оказва проблем. Те обвиняват клуба, че има нечестно предимство. УЕФА забранява на тима да играе европейските си мачове у дома, за да се стигне до 1988 г., когато първоначалната версия на изкуствените игрища е забранена напълно заради множеството контузии на гостуващи отбори. Въпреки подобренията, оплакванията от този вид терени в професионалния футбол продължават и до днес.

Снимка: bTV

Пресен пример имаме от 2018 г. Тогава "Манчестър Юнайтед", предвождан от мениджъра Жозе Моуриньо, се изправя срещу "Йънг Бойс" в груповата фаза на Шампионската лига на същия този терен в Берн, на който днес (5 ноември) ще играе ЦСКА. И кой, ако не Специалния, повдига въпроса за проблема с изкуствената трева. 

"Решихме Антонио Валенсия да не пътува с нас изобщо, защото коляното му просто няма да издържи на този изкуствен терен", казва на пресконференцията преди мача Моуриньо.

Снимка: Getty Images

Той дори повдига казуса по време на конференцията на треньорите в УЕФА и предлага този вид терени отново да бъдат забранени в професионалния футбол. Моуриньо не е единствен – Хари Реднап, Роберто Мартинес и Стивън Джерард също изразяват притеснения.

Според Ян Екстранд - икона в спортната медицина, няма пряка връзка между по-големия брой травми и играта на изкуствена трева. Това обаче е условно и важи само в случаите, в които футболистите са се адаптирали към неествените условия.

Снимка: Getty Images

"Ако обаче се премине внезапно от естествена трева към изкуствена, тогава би могло да има рискове, тъй като твърдостта на терена, сцеплението са съвсем различни. Поне 2-3 седмици са необходими, за да свикнат футболистите с тази настилка", добавя лекарят на националния отбор по футбол на България - Бисер Бочев.

Две години след "Червените дяволи" на Моуриньо, на същия този изкуствен терен ще се изправи българският ЦСКА в мач срещу "Йънг Бойс" в третия кръг на груповата фаза на Лига Европа. "Червените" обаче не разполагат с време за адаптация, а единствената им официална тренировка е крайно недостатъчна. За това най-важен е изборът на футболни обувки.

Снимка: bTV

"Ако на изкуствения терен се тренира с обувки, които са подходящи за това, то сцеплението се променя в граници, в които рисковете за травми намаляват.", обяснява Бочев.

Важна е и правилната подготовка на мускулатурата на футболиста преди мач на такава настилка.

Снимка: -

"Различното сцепление на изкуствения терен може да доведе до малко по-различен тип натоварване на мускулатурата и ако тя не е подготвена, би могла да се увреди", допълва той.

Футболистите също вярват, че изкуственият терен покачва риска от контузии, а най-засегнатите зони са ставите на долните крайници, глезена и коляното.

Снимка: Getty Images

"Това, което е интересно, че е отчетено увеличение на травматизма в горните крайници, тъй като при падания горният крайник по различен начин се опира в тази изкуствена трева", добавя докторът. 

Отражение има и върху самия стил на игра. Нападателят на ЦСКА Ахмед Ахмедов, който е играл на изкуствен терен, прави паралел.

Снимка: bTV

"Топката отскача по-силно и се движи по-бързо, което прави контрола по-труден. По-трудно можеш да прецениш и къде ще падне, а времето за реакция е по-кратко", разказва той.

Ахмедов обаче, който неведнъж или два пъти спасява отбора този сезон, независимо от страничните фактори, е категоричен – изкуственият терен няма да спре "армейците" в днешния мач срещу "Йънг Бойс".