на живо

УАДА откри "сериозни недостатъци" в антидопинговите методи от Рио 2016

Докладът констатира, че от 11 470 спортисти, 4125 нямат никакви данни за проби през 2016 г

Световната антидопингова агенция (УАДА) обяви в доклад, че са открити множество "сериозни недостатъци" в методите за борба с използването на забранени вещества по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Според данните много от спортистите, които е трябвало да бъдат тествани, "просто не са могли да бъдат открити". Също така в някои от дните над 50% от насрочените тестове са били прекратявани.

Снимка: Getty Images

Докладът, състоящ се от 55 страници, констатира, че от 11 470 спортисти, 4125 нямат никакви данни за проби през 2016 г., а от тях 1913 се състезават в десет "високо рискови спортове".

Направени са с близо 500 теста по-малко от предварителните планове и освен това е имало и "липсваща проба", която е намерена две седмици след края на Рио 2016. Отговорен за антидопинговата програма по време на игрите е Международният олимпийски комитет (МОК).

Снимка: Getty Images

В доклада се посочва, че появилите се проблеми са свързани с орязването на бюджета за игрите, както и заради "напрежение" между организаторите и Бразилската антидопингова агенция. 

Липсата на обучение на служителите, както и факта, че много от тях не са говорили английски език също са допринесли за пропуските.

В четвъртък от УАДА съобщиха, че на олимпийските игри са дадени общо 28 положителни допинг проби, като в това число са и състезатели, които имат медицинско разрешение за употреба на забранени вещества.