на живо

Внимавай за какво си мечтаеш

Историята на сингапурския плувец Джоузеф Скулинг, който победи идола си на игрите в Рио и шокира света

2001 г. – по време на вечеря в едно сингапурско семейство 6-годишният Джоузеф Скулинг започва да разпитва всичките си роднини за пра-чичо му Лойд Валберг, който е бил състезател в скока на височина и е първият сингапурски спортист на олимпийски игри – през 1948 г.

Това е един разговор, който променя всичко в съзнанието на малкия Джоузеф.

2006 г. – Родителите на момчето, Колин и Мей, изпращат сина им на прегледи за костната му структура, които да установят доколко той може да порасне. Тестовете показват, че Джоузеф ще достигне ръст от 1.90 м – перфектен за оптимални спортни успехи.

2008 г. Малкият Скулинг вече тренира плуване. Той е включен в училищния отбор, който постига нов рекорд от 1 мин. 54 сек. в дисциплината 4 х 50 м. в училищния шампионат.

Само месец по-късно с помощта на родителите му Джоузеф получава възможността да бъде в Пекин по време на олимпийските игри, където се среща с отбора по плуване на САЩ и си прави паметна снимка със звездата на тима Майкъл Фелпс.

2009 г. Семейство Скулинг вече е решило да изпрати сина си да тренира плуване в САЩ. Джоузеф за последен път се включва в училищния шампионат и шокира всички с резултатите си.

Той спира хронометрите на 57.55 сек. във финала на 100 м. бътерфлай и завършва с почти две тела преднина пред втория.

С времето си Джоузеф смазва националния рекорд за момче под 14 години и с гордост потегля към САЩ, където ще учи и тренира в колеж във Флорида.

2010 г. – Младият Скулинг тренира под ръководството на испанския треньор Серхио Лопес в „Болс Скул”. Същият наставник след пет години ще е на поста треньор на националния отбор по плуване на Сингапур. 
2011 г. – През април Скулинг е част от колежанския отбор, който в щафетата на 4х100 м записва време 1:28.09 мин., за да подобри националния рекорд за момчета под 16-годишна възраст с почти цели шест секунди.

Постижението обаче не се смята за национален рекорд, тъй като Джоузеф не е с американска националност.

В рекордите на Сингапур обаче той започва да няма равен. В националното първенство на страната младежът поставя цели три нови рекорда – на 100 м. бътерфлай (54.19 сек.), на 200 м. бътерфлай (2:00.05 мин.) и на 200 м. съчетано (2:05.07 мин.)

През юли той чупи собствените си рекорди в дисциплината бътерфлай – на 50 м (24.95 сек.), на 100 м. (53.71 сек.) и на 200 м. (1:57.95 мин.) на азиатските училищни игри.

Четири месеца по-късно на игрите СИА Джоузеф става първият сингапурски плувец, който получава квота за олимпийските игри в Лондон 2012. Тогава с резултат от 1:56.67 мин. той печели в дисциплината 200 м. бътерфлай, отново подобрява собствения си рекорд на поредно състезание и постига нужното му време, за да замине на най-големия спортен форум в света.

Той също така печели и на 50 м. с нов рекорд, като добавя и сребро на 200 м. съчетано и бронз на 100 м. бътерфлай.

2012 г. - Скулинг прави олимпийския си дебют в Лондон като най-младия член на делегацията на Сингапур. Малко преди старта си на 200 м. бътерфлай обаче организаторите му заявяват, че плувната му шапка и плувните му очила не покриват регламента на игрите.

Той ги сменя и притеснен завършва на 26-о място в общото класиране (1:59.18 мин.) и не се класира за полуфинал. Не се класира и в дисциплината на 100 м.

Сякаш момчето е работило толкова време само за да се провали. Никой не пляска на Джоузеф на най-голямата световна сцена, която сам пред себе той си обещава, че ще покори някой ден.

2013 г. - През март Скулинг записва 54.71 сек., за да спечели финала на 100 м. бътерфлай на национален шампионат във Флорида и побеждава не кого да е, а 11-кратния американски олимпийски медалист Раян Лохте, който остава втори с време 55.20 сек.

Седем месеца по-късно Джоузеф става първия сингапурски атлет, който е освободен за цял живот от служба в армията, което му дава шанс да се бори за мечтата си – медал от олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Историята продължава с шест златни медала от игрите СИА, с които поставя и четири нови рекорда за надпреварата.

2014 г. Израстването на Скулинг не спира. Той печели сребро на игрите на британската общност в Глазгоу. Победата му във финала на 100 м. бътерфлай е национален рекорд за Сингапур – 51.69 сек. Това е и първият медал за сингапурски плувец от такъв ранг надпревара. 

Два месеца по-късно младежът става и първият сингапурски плувец със злато на игрите на Азия от 1982 г. насам с 51.76 сек. – нов азиатски рекорд.

2015 г. – Скулинг печели първата си индивидуална титла от престижната Дивизия 1 в мъжкото плуване на турнир през март с 44.51 сек на 91.44 метра (100 ярда), подобрявайки времето на петкратния олимпийски медалист Иън Крокър (44.72) – рекорд, поставен 11 години по-рано. Джоузеф Скулинг е провъзгласен за дебютант на годината.

Пет месеца по-късно той написва историята, ставайки първия сингапурец с медал от световното първенство по плуване, когато завършва трети на 100 м. бътерфлай с нов национален рекорд и нов азиатски рекорд – 50.96 сек.

През юни отново на игрите СИА у дома печели 9 златни медала от 9 старта с 9 рекорда за игрите. Джоузеф вече гледа към Рио с една единствена цел – медал.

2016 г.Два месеца преди олимпийските игри Скулинг вече сбъдва една мечта. Вярвате или не, той побеждава идола си Майкъл Фелпс на турнира „Остин Елит”. Сингапурецът спира хронометрира на 51.58 сек. на 100 м. бътерфлай и взима златото за сметка на най-великия олимпиец в историята Фелпс, който остава втори с 51.65 сек.

Игрите в Рио де Жанейро идват. Вторият шанс за Джоузеф да стъпи на олимпийския връх. Той не разочарова и в полуфиналите поставя нов национален рекорд от 50.83 сек. на 100 м. бътерфлай и се класира за финала. Постижението е и най-доброто в света за тази година.


Идва финалът. Този път Скулинг е с правилните очила и с правилната шапка. Той отново скача в басейна рамо до рамо с идола си Майкъл Фелпс, но сингапурецът не се страхува – ни най-малко.

21-годишното момче се превръща в сензацията на олимпийските игри като печели злато с олимпийски рекорд на 100 м. бътерфлай – 50.39 сек. Втори със сребро остават трима състезатели – унгарецът Ласло Чех, южноафриканецът Чад льо Клос и американецът Майкъл Фелпс.
Да, същият американец, с който малкият сингапурец се снима преди 8 години. Същата легенда, която е с 22 златни олимпийски медала. Но шампионът днес е друг и се казва Джоузеф Скулинг. Дано пра-чичо му Лойд Валберг е горд с него, защото целият свят вече е.