на живо

Зелен футбол: Как клубовете се борят с глобалното затопляне (ВИДЕО)

Изследвания сочат, че има връзка между влошаването на климата и по-малкия брой хора, практикуващи футбол

Зелен футбол: Как клубовете се борят с глобалното затопляне (ВИДЕО)

В деня, в който САЩ и Китай изненадаха света с обединение около борбата с глобалното затопляне, как страда и как се бори светът на футбола с този проблем?

Според проучване на Коалиция по климата глобалното затопляне води до отмяната или отлагането на близо 62,500 аматьорски мача във Великобритания всяка година.

Други изследвания сочат, че има връзка между влошаването на климата и по-малкия брой хора, практикуващи футбол.

На този фон, на световното първенство в Катар се очаква да бъдат изхвърлени 3.6 милиона тона въглероден диоксид.

Какви са решенията на клубовете?

В сряда ООН постигна консенсус за нови мерки, които да неутрализират задълбочаващия се проблем с глобалното затопляне. Споразумението предвижда и мерки със спортна насоченост.

Рамката "Спортът за промени в климата" беше одобрена и подписана и от ФИФА, и от УЕФА, които ще предприемат спешни действия за намаляването на вредните емисии.

Клубовете обаче са онези, които първи взеха мерки.

"Тотнъм" и "Челси" веднага пожелаха да изиграят мач с нулев въглероден отпечатък. Те призоваха феновете да стигнат до стадиона с колело или градски транспорт, отборите пристигнаха с електрически бусове, пиха вода от картонени шишета, а билетите бяха само електронни.

"Уотфорд" постави машина за чаши за бира за многократна употреба, "Манчестър Сити" въведе чаши за кафе, които се изяждат.

Много клубове носят екипи от рециклирани материали. Най-съобразителни обаче са във "Форест Грийн". Базата им се захранва от възобновяеми енергийни източници, водата от дъжда и олиото за пържене пък се преработват и използват отново.