на живо

Ули Вегнер: Може да звучи брутално, но Кубрат е длъжен да победи (ВИДЕО)

В България той отдавна е герой, но аз съм тук, за да му помогна, казва легендата в Епизод 5 от поредицата „В ръкавиците на Пулеви“

Ули Вегнер: Може да звучи брутално, но Кубрат е длъжен да победи (ВИДЕО)

В историята на бокса има редица успешни треньори. Малцина обаче са си заслужили статута на легенди.

Един от тях със сигурност е Ули Вегнер – човекът, който на 81 години избра пред уюта и спокойствието на своя дом в Германия да дойде в България, за да бъде рамо до рамо със своя Кубрат – момчето, което обича като свой син.

„Нещата са такива, каквито са. Кубрат няма друг шанс за световна титла. При вас той е истински герой. Той е уважаван спортист. Малко трябва да му се помогне да се справи с напрежението“, споделя Вегнер пред микрофона на друга емблематична фигура, но от спортната редакция на bTV – Георги Попвасилев.

ВИНАГИ ДВАМА В ИЗПИТАНИЯТА

Германецът, който работи с Кубрат Пулев през последното десетилетие и който има основна заслуга кариерата на българина да бъде издигната от пепелта след загубата от Владимир Кличко за световната титла в тежка категория през 2014 г., удря с всяка изречена дума:

„На база на реномето му в България, може да звучи брутално, но Кубрат е длъжен да победи.“

Разбира се, че Вегнер визира в изказването си Махмуд Чар.

Думите му идват няколко часа преди всички да разберем за тежката контузия на Чар и за претърпяната от него операция заради скъсан бицепс.

Въпреки драстичната промяна, която трябва да претърпят плановете на Кобрата, въпреки принудителната смяна на съперник и разочарованието, че вместо на 30-и март, срещата за световната титла се отлага за есента, Ули Вегнер няма никакво намерение да мръдне по-далеч от няколко км разстояние от своя възпитаник.

„Най-големият проблем при такива талантливи и успешни боксьори като Кубрат, които са били на най-високото европейско ниво при аматьорите и след това са се доказали на световно ниво на профиринга, е, че те трябва да бъдат ръководени“, така легендата описва работата си с топ боксьор от световна класа като Пулев.

„Треньорът трябва да задава нивото на натоварването по време на подготовката. За да може в точния момент да имаш силата и качествата да спечелиш“, категоричен е той.

„Ние, на високо ниво, тренираме най-вече това, да побеждаваме. Ние трябва да работим и за предотвратяване на загубата на всяка цена. Треньорът трябва да направи така, че качествата на боксьора да се проявяват в точния момент“, допълва легендата.

ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ГЕНИЙ

„Всички понякога мислят, че аз правя някакви изключителни неща. Не е вярно. Аз правя винаги това, което е необходимо: атака и защита. Като във футбола: колкото си по-силен в отбрана, толкова по-сигурно можеш да преминеш в атака. Разбирате ли?“, разкрива ни част от своята философия емблематичният треньор.

ДА РАБОТИШ С ЧАР, ДА РАБОТИШ С ПУЛЕВ

Ули Вегнер е бил треньор и на Махмуд Чар, преди да стане треньор на Кубрат Пулев.

Той работи с ливанеца с германски паспорт в едни от най-славните години на отбора на „Зауерланд“ в Германия. Част от него е и Кобрата, но първоначално той работи там с други треньори, не с Вегнер.

„Кубрат Пулев има друго възпитание от домашната си среда и родителите си. В своите изисквания и преследване на целите си, в стремежа към тях, той подхожда различно“, така Вегнер обрисува Кобрата, отдавайки уважение на майка му и баща му за начина, по който са го отгледали и за добродетелите, в които са го възпитали.

„Този Чар, той откъде идва? Ми, ние не знаем той точно откъде идва. Там, някъде от Сирия, или от друго място“, коментира един от най-успешните треньори в света и на аматьорския, и на професионалния бокс, намеквайки за мрачното минало и ъндърграунд елементи около ореола на съперника на Пулев.

ЗА МАЧА С ДЖОШУА

„Това е нещо, за което ме е яд. Срещу Джошуа, Кубрат изигра няколко много силни рунда, нещата в тях се получаваха така, както бяхме ги тренирали. После обаче дойде онзи ъперкът и това го разколеба. Джошуа е класен боксьор, но тогава се видя колко равностоен е Кубрат и че има качествата да спечели и срещу такива боксьори“, споделя Вегнер.

Оказва се, че Ули Вегнер е бил твърдо против Кобрата да се качи на ринга срещу Антъни Джошуа, заради разклатеното си здравословно състояние и заболяването от Ковид. 81-годишният днес германец не бе в ъгъла на своя възпитаник по време на битката в Лондон, защото през това време самият той се възстановяваше от коронавирус в родината си.

Според Вегнер, Кубрат не е бил готов за подобен сблъсък, заради дългото време без тренировки и вируса.

„Ули беше против. Всички се разболяхме по време на лагера в България. Той беше на мнение, че трябва да откажем мача и да съобщим пред обществото, че всички сме заразени. Аз обаче му казах на слизане от самолета: Тренер, аз мисля да играя. Той отговори, че това е мое решение и че той в подобни неща няма да участва“, споделя и Пулев за онзи момент.

КОЙ Е УЛИ ВЕГНЕР?

Ули Вегнер е считан за институция в света на бокса.

След падането на Берлинската стена той става главен треньор на националния отбор на Германия. Под негово ръководство немските боксьори печелят над 150 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства.

Става треньор в професионалния бокс през 1996 г., а от тогава, е помогнал на едни от най-изявените имена в различните категории по пътя им към световния връх: Артур Арбрахам, Марко Хук, Роберт Елениус, Сесилия Бракус, Свен Отке и други.

През 2016 г. Вегнер изведе Кубрат Пулев до европейската титла след знаменита победа над Дерек Чисора в Хамбург.

През 2018 г., под ръководството на германеца, Кобрата достигна до мач за световната титла срещу Антъни Джошуа в Кардиф, но този двубой беше отложен, заради разкъсан гръден мускул на българина.

През 2020 г., Пулев отново се превърна в официален претендент за световната титла и се стигна до битка с Антъни Джошуа, за която обаче Вегнер не беше в ъгъла на Кубрат в Лондон.

За Ули Вегнер спокойно можем да кажем, че е единствения треньор, извоювал и заслужил си абсолютното уважение и респект на Кубрат Пулев. Пулев държи да работи с Вегнер, вярва му и неслучайно го повика за подготвителния лагер в София.

По време на всички мачове, които Кобрата проведе отвъд океана в последните години, единствената причина Ули Вегнер да не бъде редом с него беше влошеното здравословно състояние на легендарния германец, който имаше лекарска забрана да лети на толкова дълги полети. Двамата обаче винаги са поддържали връзка и Кубрат никога не е спирал да се допитва до него за съвет.