на живо

"Гърци, бивши братя, това няма да ви го простим..."

Неманя Матич коментира политика

В оплетена политическа ситуация с футболен привкус се забърка защитникът на Олимпик Лион Неманя Матич. 

В социалните мрежи той нарече гърците "бивши братя", като ги предупреди, че сърбите няма да простят последното решение на политическите им представители.

Преди дни Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи приемането на Косово за член на Съвета на Европа и покани Комитета на министрите да вземе такова решение. 131 депутати подкрепиха препоръката, 29 гласуваха против, а 11 се въздържаха. 

Предложението за приемане на Косово в съвета на Европа дойде след доклад на бившия външен министър на Гърция Дора Бакоянис. Тя подчерта, че страната е готова да бъде член, тъй като е уважила препоръката в северната си част да позволи образуването на Съвет на сръбските общини.

Именно това разгневи Матич. Той използва социалните мрежи, за да напише "Гърци, бивши братя, това нямам да ви го простим..." 

Не за първи път футболистът заема позиция по политически въпроси. Докато беше част от Манчестър Юнайтед, Матич не носеше стилизиран мак на екипа си в края на октомври. Тази традиция почита британските жертви по време на войните.

"Но на мен тази традиция ми напомня за една от атаките, които лично изпитах срещу себе си, когато бях на 12 години и живеех във Врело. Тогава, през 1999 г., страната ми беше жестоко бомбардирана. И както съм казвал и преди, не смятам, че е правилно да нося мак върху тениската си", заяви тогава Матич. 

А защо гърците са под негов "обстрел"?

Гърция е една от 51 старини в света, които не признават независимостта на Косово, въпреки че нямат проблеми с документите, издадени в страната. 

При гласуването на ПАСЕ представителите на страната бяха сред въздържалите се.

Снимка: iStock

Съветът на Европа е организация, в която членуват всички европейски държави без Беларус и Косово. Тя отговаря за спазването на човешките права, демокрацията и интеграцията.

Косово беше част от бивша Югославия до кървавата война в периода 1998-1999. Тогава загинаха над 10 000 човека, а близо 200 000 бяха разселени. Страната обяви своята независимост през 2008 г.