на живо

Щях да спечеля Златната топка, но парите и жените ме съсипаха

Даваха ми по 20 000 евро на месец, с Роналдо вечеряхме с остатъци от бургери

 

Не, това не е историята на някой от многобройните футболни таланти в България. Тук се разказва за Фабио Паим - перфектният пример за обещаваща кариера, съсипана заради жени, пари и наркотици.

Когато е на 8, детето-чудо на португалския футбол се отделя от семейството си - четирима по-малки братя, сестра и майка - за да заживее в академията на Спортинг Лисабон. 

Едва навършил 13, клубът му плаща по 5000 евро на седмица. Плюс зашеметяващ годишен бонус от 150 000 евро. Възнаграждението му нараства непрекъснато - 6000 евро, 7000 евро, 10 000 евро. На 20 години следва наем в Челси - 12 000 евро на седмица.

Специалистите смятат, че Паим ще се превърне в един от най-добрите футболисти в света. Защо не и в най-добрия.

В това вярва и неговият приятел от детинство Кристиано Роналдо. "Ако смятате, че аз съм добър, изчакайте да видите Фабио Паим", обявява той при пристигането си в Манчестър Юнайтед през 2003 г.

За съжаление приказката на Паим се превръща в тъжна поредица от грешки и нереализиран потенциал. "Сигурен съм, че можех да спечеля Златната топка, Шампионската лига и дори световното първенство. Кристиано го направи, аз също можех. Когато бяхме малки, бях по-добър от него. Още като дете разполагах с пари и слава. Това ме отведе по различен път, не съм като Роналдо и Меси, не заслужавам и да бъда", признава Фабио.

Някога Фабио и Кристиано вечерят с остатъци от бургери в Макдоналдс. "Даваха ни сандвичите, които вече никой не искаше и не ставаха за продажба. Да, в Спортинг знаеха за това. Но ни позволяваха - едно време беше различно. С Кристиано бяхме приятели. Не най-добрите приятели, но приятели."